NYHETSARKIVET
12 jun 2015 12:36
Försäkringsbranschen överens om jämförpriser på försäkringsprodukter
Svensk Försäkrings styrelse är nu överens om hur sparare i framtiden ska få hjälp att jämföra olika försäkringsprodukter inom eller mellan bolagen. Det framgår av en presentation av förbundets syn på jämförpriser som man enades om den 10 juni.

I april presenterades rapporten för konsumentanpassade nyckeltal, alltså det som kallats Normanbelopp för försäkringar.

Den beräkningen som det nya jämförpriset ger bygger på en statisk beräkning men Svensk Försäkring har nu, efter diverse påstötningar, kommit överens om att det nyckeltalet ska kunna kompletteras med räknesnurror. Dessa ska göra att spararen kan jämföra produkterna på individnivå och där kunderna själva får fylla i de personliga detaljerna, för att kunna räkna ut en framåtblickande kalkyl för vad sparandet förväntas ge och kosta.

Svensk Försäkring anser att det är lite svårt att rakt av jämföra fondförsäkring och traditionell försäkring, eftersom de är så olika i sin karaktär och man varnar för att det kan leda till ”snedvridningar” eftersom det handlar om helt olika tillgångsportföljer i de olika försäkringstyperna.

Konsumenternas försäkringsbyrå får uppdraget att bygga de nya räknesnurrorna och då göra tydligt att förväntad avkastning hänger ihop med allokeringen av sparandet eller mer praktiskt – högre risk ger högre förväntad avkastning.

”Jämförpriset bör tjäna som en kostnadsjämförelse mellan olika försäkringar och ange skillnaden mellan å ena sidan det nuvärdesberäknade belopp som kan antas komma att betalas ut från försäkringen när hänsyn har tagits till avgifter och kostnader samt utebliven avkastning till följd av dessa avgifter och kostnader, och å andra sidan det nuvärdesberäknade belopp som skulle ha betalats ut från försäkringen om den inte hade belastats av dessa avgifter och kostnader,” skriver man i överenskommelsen.

De uppgifter som spararen själv ska bidra med för att kunna få ett hum om den försäkringsprodukt som man har eller man överväger att köpa är följande:

- Ålder när sparandet påbörjas

- Premie som periodisk inbetalning per månad eller år eller som engångspremie

- Spar- och utbetalningstid

- Valt produktområde

- Vald produkt

Fasta antaganden i räknesnurran om nominell avkastning, prognosränta, avkastningsskatt och inflation bör vara i enlighet med den så kallade prognosstandarden, enligt beslutet i Svensk försäkrings styrelse.

Med hjälp av de här kunduppgifterna och de uppgifter som bolagen ska rapportera in till Konsumenternas försäkringsbyrå är det meningen att försäkringssparare i framtiden lättare ska kunna jämföra olika produkter och i större utsträckning än i dag få en uppfattning om vad kalaset kan ge och kosta.

Det bör innebära fler rationella val och lägre kostnader – på sikt. Men en titt på grannområdet för fondsparande visar att det tar lång tid innan konsumenterna orkar bry sig så mycket om pris- och prestation att de faktiskt gör ändringar i sina portföljer trots god tillgång till information.

Till saken hör dessutom att det finns en hel del inlåsningseffekter på både fond- och försäkringsområdet. Men det är definitivt ett stort steg för branschen att enas om att låta siffror tala för sig själv och att man i större utsträckning övergår till att prata kronor snarare än det mer abstrakta procent, som man hittills helst använt sig av.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907