NYHETSARKIVET
24 jun 2015 12:43
Avanza lanserar gratis portföljrådgivning
Idag lanserar Avanza ett nytt digitalt gratisverktyg för fondrådgivning som man kallar Portföljgeneratorn. Utgångspunkten är att kunderna ska välja sin allokering genom fem olika syften med sparandet som får avgöra riskprofilen. Därefter genereras en portfölj bestående av fonder som tilldelats fem stjärnor i Morningstar. Urvalet mellan dessa fonder rankas efter fondavgift och popularitet bland Avanzas egna kunder.

- Tanken vi har haft är att det ska vara enkelt, billigt och att det bara ska vara få steg i valprocessen. Om det blir för många steg är det många som inte orkar fullfölja, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, till Pensionsnyheterna.

Det har tidigare funnits ett antal varianter på portföljverktyg. På Pensionsmyndigheten finns Fondvalsguiden, en uppföljare till ”Lotsen” och fondbolagens förening har den så kallade Fondkollen. Lifeplan har ytterligare en variant. De tjänsterna rekommenderar inte alltid vissa fonder framför andra utan ger valmöjligheter i en kategori utifrån vissa kriterier.

I Avanzas modell pekar man med hela handen och lägger ett portföljförslag som kunden kan välja i sin helhet.

När Pensionsnyheterna testar verktyget visar det sig att det genererar förhållandevis dyra globalfonder med avgifter på 1,5 procent, vilket är högt i jämförelse med till exempel globala indexfonder som man kan köpa betydligt billigare.

- Det beror på att det i vissa perioder finns aktiva fonder som givit högre avkastning än indexfonder efter avgifter och därför får fem stjärnor i Morningstar. Vår egen Sverigefond Avanza Zero har till exempel bara fyra stjärnor nu, vilket beror på att det finns aktiva fonder som överträffat index, säger Claes Hemberg.

Verktyget ger möjlighet att med hjälp av skjutreglage öka eller minska allokeringen på vissa marknader och det går även att byta de fonder som rekommenderas.

Det vanliga problemet med fasta portföljval är att de över tid behöver ses över och rebalanseras. Det kan ju hända att de valda fonderna tappar stjärnor i Morningstar eller att en kategori i portföljen inte längre matchar allokeringen till följd av högre eller lägre avkastning.

- Vi har planer på att införa en mejlservice där vi kontaktar spararen så att man enkelt ska kunna fördela om portföljen. Det är något som ligger i pipeline men som ännu inte finns på plats, säger Claes Hemberg.

Att använda de egna kundernas gjorda fondval som en parameter för urvalet bygger på att de faktiskt vet vad de gör. Tekniken innebär ju att man skapar ett ”följa John”-beteende, ungefär som det som Nordnet gör med sitt system Shareville där man kan ta rygg på majoriteten.

- De kunder som väljer fonder aktivt hos oss gör som kollektiv bättre fondval än andra och därför har vi valt att använda gjorda fondval som ett urvalskriterium, säger Claes Hemberg.

Han menar att verktyget, som bygger på rent matematiska beräkningar, blir lättare att ifrågasätta för kunderna än om de hade fått personliga råd av en rådgivare.

- För att ändra i en portfölj som man fått av en rådgivare krävs att man inte längre litar på de råd man fått av rådgivaren, alltså att man ifrågasätter hans eller hennes råd. Det är betydligt lättare att ifrågasätta de råd man får av en robot, om man skulle vara missnöjd, säger Claes Hemberg.

Än så länge är verktyget bara nåbart via datorn och fungerar inte via den nyligen lanserade mobilappen, men det kommer enligt Avanzas vd Martin Tivéus.

- Det här är bara den första versionen och det kommer att komma nya funktioner, bland annat ett mer utvecklat beslutsstöd och vi funderar också över hur man kan arbeta med rebalansering av portföljerna. Så det finns massor kvar att göra, säger han till Pensionsnyheterna.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907