En uppgörelse är, enligt initierade källor, mycket nära i Bryssel om försäkringsförmedlardirektivet, IMD II. Den sista stridsfrågan handlar om ett frivilligt provisionsförbud enbart ska omfatta investeringsprodukter i försäkringsskal eller alla försäkringsprodukter. Nästa förhandlingsmöte är på tisdag i nästa vecka och då väntas man komma överens om de sista knäckfrågorna.
I går hölls ett förhandlingsmöte, trilog, om försäkringsförmedlardirektivet, IMD 2, mellan medlemsländerna i rådet, Europaparlamentet och kommissionen. Om de flesta utestående frågorna uppnåddes en uppgörelse.
Parterna är enligt de källor Pensionsnyheterna pratat med överens om frågor som scope, som till exempel innebär hur biluthyrare och resebyråer ska hanteras som säljer försäkringar som tilläggsförsäkringar. Vidare handlar det om begränsningar av korsförsäljning av försäkringsprodukter med andra finansiella produkter och om hur mycket tid försäkringsförmedlare måste lägga på vidareutbildning. Ytterligare en fråga som man nu ska vara överens om handlar om att man är beredd att ge kommissionen bemyndigande att ta fram riktlinjer för ett gemensamt format för ett produktinformationsdokument för försäkringar.
Även om en man är överens om det mesta återstår en verklig knäckfråga att lösa i nästa veckas möte under Luxemburgs ordförandeskap. Det handlar om vilka produkter som ska omfattas av ett för medlemsstaterna frivilligt provisionsförbud (hantering av intressekonflikter) och graden av likabehandling av investeringsprodukter i försäkringsskal med rena investeringsprodukter, så som de är definierade enligt MIFID-direktivet.
- Europaparlamentets majoritet var i går beredda på att gå rådet till mötes och gå med på ett brett scope, dvs inkludera alla försäkringsprodukter. Men tysken Werner Langen, Europaparlamentets rapportör, ville inte frångå Europaparlamentets text som har ett smalare scope, att möjliggöra provisionsförbud för enbart investeringsprodukter som har ett försäkringsskal. Langen måste tala med sin partigrupp först innan han kan gå med på en uppgörelse, säger en källa som satt med vid förhandlingarna i går, till Pensionsnyheterna.
Provisioner förbjuds inte i EU, men det fanns en oenighet om EIOPA ska ta fram riktlinjer eller om kommissionen ska ta fram tekniska detaljregler i form av delegerade akter.
- Medlemsländerna ska kunna förbjuda provisioner. De länder som inte gör det ska visa på att provisioner inte är till nackdel för kunden. Dessutom vill man definiera oberoende rådgivning i IMD II. Detta måste kollas upp inför den sista trilogen, säger vår källa.
Även om en övergripande informell politisk överenskommelse uppnås i nästa vecka betyder det inte att förhandlingarna är klara.