NYHETSARKIVET
24 aug 2015 12:28
266 förslag till ändringar i tjänstepensionsdirektivet
Nu har kvarnarna börjat mala i EU-parlamentet som ska behandla kommissionens förslag för tjänstepensionsinstituten, IORP.

Brian Hayes, som tillhör den konservativa gruppen EPP i parlamentet, lade nyligen fram en rapport från ECON-kommittén, som ska förhandla om direktivet innan det ska fattas beslut om det i parlamentet i december.

Rapporten som innehåller förslag på hela 266 ändringar i kommissionens direktivförslag, är startskottet i Ekonomiutskottets arbete. Viktigaste ändringarna rör gränsöverskridande IORP:er och Hayes framhåller att det varit få gränsöverskridande IORP 2-aktiviteter sedan direktivet antogs 2003.

Ett av målen för IORP 2 bör vara att ta bort hinder och uppmuntra aktiviteter och överflyttning av pensioner över landsgränserna, menar han.

Han föreslår därför att sådana aktiviteter definieras i direktivet, för att klargöra vad som ett ”värd-medlemsland”. Han försöker också i det här sammanhanget tydliggöra vad som är ett "värd-medlemsland" och ett "hem-medlemsland". Det handlar då om hur tjänstepensionsinstitut ska regleras beroende på om det bedriver verksamhet i ett eller flera medlemsländer.

Vid aktiviteter över landsgränserna så vill Hayes underlätta dessa också genom tekniska ändringar så att institutens fonder måste vara fullt fonderande när en IORP startar en ny pensionsplan eller gör ändringar i en befintlig.

Kommissionen vill att dessa planer alltid ska vara fullt ut fonderade, så Hayes förslag innebär en viss urvattning av kommissionens förslag.

Vad gäller överföringar av pensioner i personliga pensionsplaner (personal pension scheme) så vill rapportören att det inte bara ska vara möjligt att överföra dessa mellan länder utan också inom EU-länder, vilket kanske kan tolkas som en lokal flytträtt.

Hayes anser också att kommissionen har för detaljerade krav på innehållet på värdebesked för pensioner (Pension Benefit Statement) som instituten ska ta fram. Han vill se mindre detaljerade regler och ge tjänstepensionsinstituten möjlighet att själva utforma dessa. Han vill också skrota möjligheten för kommissionen att utforma tekniska standarder i form av delegerade akter och vill dessutom ta bort EIOPA:s möjligheter att utforma guidelines för instituten.

Hayes vill också minska kommissionens makt att utforma delegerade akter kring riskbedömningar, ersättningspolicys och värdebesked. Istället vill Hayes överlåta detta till medlemsländerna att besluta om.

I höst följer förhandlingar mellan partigrupperna om rapporten och de andra partigrupperna ges möjlighet att lägga sina ändringar på direktivförslaget. Omröstning i utskottet är planerad till 1 december. Därefter följer så kallade trilogförhandlingar mellan Europaparlamentet, finansattachéerna i rådet och med kommissionen.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907