NYHETSARKIVET
26 aug 2015 12:25
AMF till Skandia och LF: Klaga inte på IORP-reglerna – använd dem själva!
I fredags kritiserade de verkställande direktörerna Bengt-Åke Fagerman, Skandia och Sten Dunér, Länsförsäkringar de kommande regelverk som väntar finans- och försäkringsbranschen. Detta eftersom de riskerar att urholka kundskyddet och förstärka storbankernas dominans på området. Kritiken kom i en debattartikel i SvD i fredags, den 21 augusti. Idag får de svar på tal av AMF.

Dunér och Fagerman kritiserar de aviserade planerna på ett mer vittgående provisionsförbud än vad som krävs i MiFiD-direktivet. Detta, menar de, riskerar att skapa en situation där individer med svag ekonomi sannolikt inte kommer att erbjudas finansiell rådgivning, eftersom det kommer att bli olönsamt i en provisionsfri värld.

De pekar bland annat på att i länder som redan förbjudit provisioner så är det främst de redan välbeställda som får rådgivning medan de svaga inte får någon rådgivning alls.

Inte alls, menar AMF:s stabschef Tomas Flodén, som i en replik påpekar att det är bara när rådgivarna faktiskt förmår sparare att flytta till ett bolag eller förmår dem att stanna kvar som de faktiskt får några provisioner.

”Det rör sig således inte om ersättning för rådgivning eller välgörenhet, utan om ersättning för försäljning. Ju mer pengar som flyttas, desto mer betalar Skandia och Länsförsäkringar till rådgivarna. Ju svagare ekonomi en individ har, desto ointressantare är det att ge individen rådgivning”, skriver han och påpekar att LF och Skandia uppskattningsvis betalar ”några hundra miljoner kr per år av pensionsspararnas och försäkringstagarnas pengar till rådgivare”.

Fagerman och Dunér kritiserade även det kommande regelverket för tjänstepensionsverksamhet i IORP, eftersom det är ett mer gynnsamt regelverk med lägre kapitalkrav än de som gäller i Solvens 2, som försäkringsbolag som Skandia och LF ska leva under.

Tjänstepensionsbolag som Alecta, KPA och AMF ska kunna omfattas av de nya reglerna med lägre kapitalbuffertar, något som, enligt Fagerman och Dunér, riskerar framtida tjänstepensioner för ”sjuksköterskor och busschaufförer med flera” i en kommande finansiell kris.

Det håller inte AMF:s Flodén om och påpekar att de bolag som Dunér och Fagerman representerar faktiskt är svagare än de bolag de kritiserar.

”AMF:s kapitalbuffert är fyra gånger så hög som Länsförsäkringar Livs buffert och nästan dubbelt så hög som Skandias buffert, sett i relation till åtagandena. Även Alecta och KPA har betydligt högre kapitalbuffert. Sett till dessa fakta står nog andra bolag före AMF i kön för eventuella räddningsaktioner”, skriver Flodén.

Han passar också på att ge Länsförsäkringar och Skandia rådet att separera sina tjänstepensionsverksamheter för att få del av det nya tjänstepensionsregelverket, något som skulle gynna deras kunder.

”Problemet för Skandia och Länsförsäkringar är sannolikt att de i sina portföljer har blandat ihop kortfristigt försäkringssparande och annat privat pensionssparande med långsiktigt tjänstepensionssparande. Det gör det svårt för dem att separera dessa verksamheter, skriver Tomas Flodén och avslutar så här:

”I stället för att försöka stoppa regelverk som gynnar svenska tjänstepensionssparare borde Fagerman/Dunér arbeta för att även deras kunder kan dra fördel av de bättre reglerna”.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907