Den 1 oktober träffas Pensionsgruppen för det första höstmötet. Mötet kommer mest att handla om en uppstart och återsamling för att man ska börja diskutera de frågor man har på bordet.
En fråga som ligger högt upp på gruppens dagordning rör hanteringen av den stora utredningen från Ingemar Eriksson, om hur vi förlänger arbetslivet för att öka hållbarheten i pensionssystemet och säkerställa rimliga pensioner.
Här visar det sin nu att hindren redan tornar upp sig. Regeringen har ju aviserat att man i budgetpropositionen har för avsikt att göra det skattemässigt mindre intressant att jobba efter 65 års ålder, vilket Pensionsnyheterna kunde berätta i går. Till det kommer skattesänkningar för pensionärer som också kan tala för att fler väljer pension framför arbete.
Det har också funnits en önskan om att avtalsparterna ska komma med en hjälpande hand genom att ändra i sina avtal för att förlänga arbetslivet. Här har man från regeringens sida satt ett visst hopp till att man med hjälp av de så kallade omställningsavtalen skulle kunna gå in och hjälpa människor till nya karriärer och andra jobb innan de kraschar helt och blir arbetslösa.
Omställningsavtalen fungerar ju i dagsläget så att de går in först när någon blir arbetslös. Tanken var här att få använda sig av omställningen i ett tidigare skede. Nu verkar det som om det blir problem med den saken också.
I går meddelade Svenskt Näringsliv att man avslutar förhandlingarna med PTK om en ny typ av omställningsavtal för 850 000 privatanställda tjänstemän. Utgångspunkten var att sätta upp en ny, arbetsgivarbetald fond som skulle användas för kompetensutveckling i arbetslivet.
Det är djupt beklagligt att förhandlingarna avslutas. Vi hade ett unikt tillfälle att komma överens om ett avtal som skulle möta de stora förändringar som vi ser redan idag på arbetsmarknaden och som kommer att påverka en halv miljon jobb de närmaste 10-20 åren, säger PTKs ordförande Cecilia Fahlberg i en kommentar.
- Tanken var att omställningen skulle handla om att man skulle få möjlighet att inte bara utvecklas i de jobb man har i dag utan för de jobb man skulle vilja ha i framtiden, säger PTK:s presskontakt Jonas Mellqvist, till Pensionsnyheterna.
Förhandlingarna om omställningsavtalet har, med vissa avbrott, pågått sedan 2012 men i går tog de alltså slut på riktigt. Detta sedan akademikerfacken inom SACO kritiserat de utgångspunkter som man tidigare varit överens om i PTK.
SACO:s inställning gjorde att Svenskt Näringsliv inte ansåg att det fanns anledning att fortsätta att förhandla eftersom PTK var splittrat.
Så läget har knappast blivit enklare för Pensionsgruppen och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), att skapa bättre förutsättningar för ett längre arbetsliv, som det står på agendan.
Inte nog med att finansminister Magdalena Andersson (S) häller grus i maskineriet genom skatteförändringarna. Till det kommer alltså att avtalsparterna på privatsidan inte förefaller vara särskilt intresserade av att dra några strån till stacken och möjliggöra några längre arbetsliv. Det ser mörkt ut på Pensionsgruppens bord.