"Skandia bedriver skrämselpropaganda när det gäller tjänstepensioner för att vrida regelverken till sin egen fördel. Det är väl känt att konsumenterna befinner sig i ett rejält underläge när det gäller pensioner. Skandia deltog först i protesterna mot Solvens 2-kraven, som är utformade för att stärka individers ställning när de själva köper privata pensionsförsäkringar. Nu när Skandia ser att bolaget inte kommer undan de här reglerna, driver man stenhårt och som det verkar av rent egenintresse, att samma krav ska gälla även tjänstepensioner.
Det skriver Alectas vd Staffan Grefbäck i en kommentar till Skandias debattartikel till Pensionsnyheterna.
När det gäller tjänstepensioner är kontraktsförhållandet ett helt annat. Här organiserar arbetsgivare, oftast tillsammans med arbetstagarorganisationer, en pensionsplan där de har ett ansvar för att tillvarata de försäkrades intressen. Det är skälet till att EU också går fram med två direktiv:
Solvens 2, som ska stärka individernas ställning när de köper försäkringar av försäkringsbolag med ett enormt informationsövertag
Tjänstepensionsdirektivet, som ger större utrymme för varje nations möjlighet att reglera sina tjänstepensioner
"Den svenska modellen innebär att parterna på arbetsmarknaden hanterar en stor del arbetsrättsliga frågor som i en del andra länder istället underställs lagstiftning. Parterna har förhandlat fram tjänstepensioner som utgör en väsentlig del av våra trygghetssystem. De pensionsplaner parterna organiserat har en kostnadseffektivitet i världsklass. Det ger enligt Skandia onaturligt låga kostnader. Konsekvensen för spararna är lyckligtvis att de får onaturligt höga pensioner. Tjänstepensionsdirektivet ger Sverige bättre pensioner över tiden.
Något som ytterligare försvagar Skandias argumentation är att bolaget har full frihet att tillämpa tjänstepensionsreglerna för en stor del av sina kunder. Om Skandia har interna problem med att skilja ut de privata försäkringarna från de tjänstepensioner man sålt kan det knappast utgöra ett nationellt intresse som gör att Sverige ska välja en mindre ändamålsenlig lagstiftning."
Det skriver alltså Alectas vd Staffan Grefbäck i en kommentar.