Skandias pensionsekonom Mattias Munter och Svenskt Näringslivs tidigare chefekonom Stefan Fölster, som nu är chef för Reforminstitutet och dessutom ledamot av Skandias fullmäktige, upprepar kritiken mot partsbolagens önskan att regleras som tjänstepensionsföretag, snarare än försäkringsbolag.
Kritiken kom i en artikel i Svenska Dagbladet i går den 27 september på Tjänstepensionens dag. I artikeln påpekar författarna att flera svenska tjänstepensionsföretag förlorade pengar i IT-kraschen 2003 och tvingades då sälja av tillgångar för att fullgöra sina pensionslöften och bidrog i och med det till att börserna föll ytterligare.
De regelverksförändringar som skett sedan dess har syftet att öka försäkringsbolagens kapitalbuffertar men, menar författarna, partsbolagens önskan att nu använda sig av det kommande tjänstepensionsregelverket innebär att de kan sänka sina buffertar och alltså ge sina sparare ett sämre skydd än vad spararna skulle få i de privata bolagen.
För yrkesgrupper med privat pensionssparande som exempelvis advokater och egenföretagare ökar skyddet, medan lärare, busschaufförer och andra kollektivavtalsanslutna grupper kommer att omfattas av den svagare regleringen. Detta trots att riskerna i grund och botten är desamma.
De poängterar vidare att tjänstepensionsbolagen är precis lika utsatta vid finansiella härdsmältor som de privata bolagen. Att undanta alla tjänstepensioner kan visa sig bli ett digert misstag, skriver de och uppmanar Finansutskottet, som nu ska behandla Solvens 2-propositionen, att ta politiskt ansvar innan krisen är ett faktum.