Försäkringsföretag med blandad verksamhet, alltså både tjänstepensionsverksamhet och övrig livförsäkring, kommer att få problem med sin solvensberäkning om de väljer att redovisa de olika grenarna separat, något som Pensionsnyheterna kunde berätta om i förra veckan.
Nu har Folksam och KPA uppmärksammat problemet och skriver på sin hemsida att man beklagar att reglerna ger de effekterna.
Folksam, som har planer på att köra tjänstepension enligt övergångsregler och om fyra år i det framtida IORP-direktivet, har noterat att det kan bli minst sagt opraktiskt eftersom alla tillgångar i rörelsen då inte får läggas till grund för solvensberäkningen. Det gör att det kan bli svårt eller omöjligt att använda sig av övergångsregeln eftersom den ger sämre solvens om man använder gamla regler på tjänstepension och nya Solvens 2-regler på övrig livverksamhet.
Enligt regeringens proposition får ett bolag med blandad verksamhet inte ta med överskott, alltså eget kapital från tjänstepensionsdelen, när bolagets samlade solvens ska beräknas. Detta trots att överskottet från tjänstepensionsdelen juridiskt utgör riskkapital som får användas för förlusttäckning i hela bolaget, inklusive den övriga livförsäkringsverksamheten.
Folksam skriver:
Det i propositionen föreslagna solvensmåttet kommer inte ge en rättvisande bild av bolagets finansiella styrka. Förslaget ger dessutom Finansinspektionen mycket starka ingripandemöjligheter mot företag som inte uppfyller det föreslagna måttet till exempel möjlighet att dra in tillstånd, detta även mot bolag som de facto är solventa.
Folksam och KPA pension önskar att allt riskkapital i bolaget, även det som härrör från tjänstepensionsverksamheten, ska få tillgodoräknas när solvensen i bolaget ska beräknas.
Nu återstår att se om Finansutskottet tycker att invändningen är värd att ta på allvar och att man justerar Solvens 2-proppen för att tillfredsställa Folksam och möjligen reta upp Skandia, som tycker att Solvens 2 är Den Enda Vägen.