Idag presenterade AMF:s trygghetsekonom Dan Adolphson Björck bolagets pensionsrapport för 2017 och en av huvudslutsatserna var att trenden med korta uttag av tjänstepensionen inte verkar avta.
Bland AMF:s kunder som förra året började sin utbetalning av tjänstepensionen är det 52 procent av kapitalet som tas ut på kort tid, en ökning med tre procentenheter jämfört med föregående år.
- Betoningen är stark på de som tar ut på fem och tio år. Tioåriga uttagen ökar framför allt och det kan vi se även hos andra parter, som till exempel Alecta, sa Adolphson Björck under rapportpresentationen idag.
Kundernas resonemang till varför de väljer kortare uttag är ganska "tidlösa", menar Adolphson Björck. Det handlar om att de vill ha pengarna när de är pigga och friska och att de vill försäkra sig om att de får pengarna medan de lever. Vissa vill även ta ut pengarna och placera om dem själva.
Glädjande är att de flesta kunder verkar ta initiativet till korta tjänstepensionsuttag själva och att få blivit påverkade av en extern aktör. Men besluten tas snabbt och utan en grundligare prognos, menar Adolphson Björck.
- Däremot är det få som gör en jämförelse mellan olika alternativ och det önskar jag att fler tog sig tid att göra, sa han.
Trenden bör stoppas eftersom tjänstepensionen som byggts upp under ett yrkesliv och betalas ut på fem år inte är långsiktigt hållbart för individen eller samhället, uppger han och menar att arbetsmarknadens parter bör överväga en hårdare reglering gällande uttaget. Detta utöver att ha livslång utbetalning som förhandsval för alla typer av tjänstepensioner. Ett av AMF:s förslag på förbättringar i systemet är också att spararna ska kunna byta utbetalningstid i efterhand för sin tjänstepension och att det bör vara möjligt att pausa utbetalningen om man till exempel börjar arbeta igen.