I oktober 2017 bestämde sig den danska ägaren till Monyx och Cerberus/iZave att ta ned skylten och lägga ned bolaget. Det då nyligen namnbytta bolaget skulle med en "unik" sparplattform försöka ta sig tillbaka in på marknaden men försöket gick om intet även om ambitionen var hög.
- Vi byter namn från Cerberus till iZave för att reflektera att vi nu är ett nytt bolag med ett helt nytt kunderbjudande, berättade dåvarande vd Alexander Strömstedt för Pensionsnyheterna för ett knappt år sedan, i mars 2017. Förmedlarföretaget Cerberus var en framgångssaga med ett koncept
som innebar att man samlade människor på stormöten i biosalonger där man visade film och bjöd på vin, efter en inledning av en bolagssäljare som berättade om möjligheten att samla sitt sparande på ett ställe. Med personlig rådgivning kunde man anpassa sitt sparande till egna önskemål och behov.
LYSANDE INFÖRSÄLJNING
Införsäljningen gick lysande och Cerberus växte snabbt. Effektiv mötesbokning och snabba avslut med kunderna på löpande band, gjorde att provisionerna snabbt steg mot himlen. Men under 2015 då Skandia började oroa sig för att Cerberus kannibaliserade på Skandia, genom att flytta försäkringar till Investeringssparkonton och blåsa Skandia på affär så började problemen. Skandia ansåg vidare att Cerberus rådgivning inte höll måttet och anmälde bolaget till renhållnings- och licensieringsorganisationen Insuresec som inledde en granskning av bolagets verksamhet. Under sommaren 2016 gjordes även ett antal mediala granskningar av Cerberus, bland annat i Rapport där bolaget pekades ut för att ta för mycket betalt och ensidigt satsa på att få kunderna att flytta in sitt sparkapital i Cerberus egna fondbolag Atlas, som tillhandahöll dyra fonder, många gånger med årliga avgifter på över tre procent. Skandias initiativ ledde även till att SEB och Movestic sa upp sina distributionsavtal med Cerberus, något som fick försäljningen att sjunka ihop under 2016.
SÄLJA BOLAGET
Samma år, 2016 när allt fortfarande pekade uppåt, hade huvudägarna till Cerberus bestämt sig för att sälja verksamheten till det börsnoterade danska bolaget NewCap Holding A/S, som redan var huvudägare till Monyx, som i sin tur äger majoriteten i förmedlarnätverket Hjerta. Det avtal som Cerberus fick med det danska bolaget innebar 20 miljoner kr kontant och lika mycket i aktier i New Cap, men med en fantastisk klausul om en målrelaterad extra betalning på svindlande 172 miljoner kr till säljarna. Tilläggsköpeskillingen förutsatte dock att man skulle nå olika försäljnings och lönsamhetsmål till år 2020, något som man misslyckades kapitalt med. Nu har köparen NewCap och tre av de tidigare Cerberusägarna bestämt sig för att inte vänta längre med att göra upp om en exit varför man löser ut tidigare vd Alexander Strömstedt, Anders Hedenfalk och Toni Song med nio miljoner danska kr. De tre kontrollerade 95 procent av aktierna i Cerberus / iZave.
AKTERNA UPPLÅSTA
Enligt ett pressmeddelande från New Cap kommer de aktier i New Cap som de tre fick som betalning vid försäljningen 2016 att nu "låsas
upp" vilket gör det möjligt för dem att sälja aktierna. Någon riktigt bra affär blir det nu inte, aktierna har fallit i värde sedan de tog över dem och är nu värda knappt två danska kronor per styck. Det gör att aktieposten som huvudägarna övertog 2016 är värd i storleksordningen 14 miljoner kr. Tillsammans med slutlikviden på 9 miljoner kr lämnar de därmed New Cap och alla inlåsningar med 23 miljoner kr tillsammans, plus de 20 miljoner som de fick kontant 2016. Det innebär att affären Cerberus/iZave nu är avslutad. Kundstocken har flyttats in i Monyxägda förmedlarbolaget Factor och de gamla säljarna på Cerberus har, om de velat, fått köpa in sig som franchisetagare eller lämnat bolaget. De tre tidigare ägarna slipper också inlåsning och har lämnat NewCap med omedelbar verkan. New Caps vd Peter Steen Christensen säger så här i ett pressmeddelande från den 9 februari: "Det är positivt för koncernen att vi nu har hanterat alla väsentliga osäkerheter kring köpet så att det nu blir tydligt för våra aktieägare vad köpeskillingen varit för de övertagna verksamheterna och att vi framdeles kan fokusera 100 procent på att synliggöra värdeskapandet för kunder och aktieägare". NewCap påpekar vidare att förlikningen inte kommer att påverka intjäningen för 2018 vilket förefaller självklart nu när storsäljarna lämnat skutan.
FELPARKERAD FERRARI
På Engelbrektsgatan i Stockholm där Cerberus tidigare hade sitt kontor, kan man notera att det inte längre står Ferraribilar felparkerade på trottoaren, ett tecken på att inte bara iZave gått i graven utan möjligen även att affärsmodellen med dyra produkter och höga provisioner inte längre fungerar som förr.
PN Analys nr 1 2018