Finansinspektionen befarar att alla styrelser i försäkringsföretagen inte lever upp till Solvens 2-regelverkets krav på kunskap och kompetens. Den slutsatsen dras i rapporten "Styrelsens samlade kompetens i försäkringsföretag".
Med rapporten vill FI vägleda företagen och ge sin syn på Solvens 2-regelverkets krav på att styrelsen tillsammans har nödvändiga kvalifikationer, kompetenser och yrkeserfarenheter. Att styrelseledamöterna har den kompetensen som krävs kan vara avgörande för ett försäkringsföretags framtid.
"En styrelse som inte har nödvändig samlad kompetens har bristande förutsättningar att utöva sitt ansvar för förvaltningen av företagets angelägenheter. Om en styrelse inte har nödvändig kompetens inom exempelvis kompetensområdet aktuarieanalyser, kan det innebära en ökad risk för att de försäkringstekniska avsättningarna och kapital- kraven inte är korrekt beräknade, att företaget inte har kontroll över sina risker och att beslut därmed fattas på felaktiga grunder. På motsvarande sätt ökar risken för att företagsstyrningssystemet inte är ändamålsenligt utformat, om en styrelse inte har nödvändig kompetens inom regelverk och lagstadgade krav. Ytterst innebär brister i den samlade kompetensen en risk att försäkringsföretaget inte uppfyller sina åtaganden mot försäkringstagarna", enligt rapporten.
Vidare skriver FI att myndigheten i sin löpande tillsyn sett exempel på flera brister i verksamheten. I flera av dem har bristerna berott på att affärsmodell och regelkrav hanterats som separata frågor och att regelverket inte varit en naturlig del av verksamheten.
"Det sammantagna intrycket blir att företagens problem många gånger hänger samman med att styrelsens samlade kompetens varit svag och att detta har bidragit till bristerna. Ett försäkringsföretag ska ha en god företagsstyrning, riskhantering och regelefterlevnad. Företag som har en styrelse som ställer krav på och tydligt förmedlar vikten av detta till vd och organisationen, har bättre förutsättningar att uppnå kraven", skriver FI.
I rapporten tar myndigheten upp identifiering av kompetensbehov och definitioner av kompetensområden. Den beskriver också hur försäkringsföretagen kan arbeta för att stärka styrelsens samlade kompetens i samband med rekrytering, utbildning och utvärdering av styrelsen.
Läs hela rapporten här:
Finansinspektionen