NYHETSARKIVET
30 maj 2022 16:12
Ny Pensionsgrupp imorgon – kan oppositionen släppa igenom garantitillägget för husfridens skull?
I morgon kl 09.00 ska det vara ett nytt möte i Pensionsgruppen och garantitillägget ska ställas mot det förslag som de borgerliga och SD utan Centern lanserat.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi har sagt sig vara kompromissvillig och kan tänka sig att backa från vissa delar av förslaget som kritiserats alltför högljutt från motståndarlaget.

Men med kniven mot strupen lär det inte bli enkelt, åtminstone om man ska hålla sig till regelboken när det gäller lagstiftningsprocessen.

Om Pensionsgruppen blir överens om att hyvla bort för många ojämnheter från det förslag till lagändringar som ligger i regeringens vårändringsbudget, är det frågan vad det är för det förslag som man till slut lägger fram för riksdagen. Är det faktiskt det nu liggande med modifikationer eller är det ett helt ett nytt förslag?

När vi stiftar nya lagar i Sverige finns ju beredningskrav, alltså att man kollar effekter av förslag, skriver lagtext och motiv och ger tid för synpunkter i remissrundor.

Dessa får endast i nödfall får underskrida tre månader. I fallet med Garantitillägget blev det en turboprocess med två veckor för remissinstanserna att ta del av förslaget och lämna synpunkter.

Regeringens förslag om Garantitillägget, som ligger i vårändringsbudgeten, skulle i oförvanskad form kunna fattas beslut om (alldeles oavsett all kritik som lämnats).

Det förutsätter dock att en riksdagsmajoritet ställer sig bakom det. Där är det numera osäkert hur det skulle gå att få fram en sådan.

Det hänger på Centerpartiet och hur de till slut väljer att rösta i omröstningen i riksdagen.

När det gäller högeroppositionens förslag, som man meddelat att man har en majoritet för i finansutskottet, så blir det omedelbart knepigare.

Där har man visserligen förslag om ändringar i garantipensionsnivåerna, bostadstillägget, skattesystemet och så förslag om en gas för fördelning av överskott. De flesta av dessa förslag kan under inga omständigheter klubbas igenom i riksdagen utan utredning eller beredning. Så vitt känt finns inga skarpa förslag till ny lagstiftning på pränt.

"Det får nog vara ganska mörkt i rummet om man ska skriva lagar på de underlag man har", säger en tjänsteman med ett förflutet på regeringskansliet till Pensionsnyheterna.

Till saken hör att majoriteten i finansutskottet, enighet till trots, normalt inte skriver lagar. Riksdagen skriver sällan, även om det förekommit i särskilt brådskande fall. Det kan ju även Pensionsmyndigheten konsulta i, de vet ju hur man gör. Det vanliga är ju att det är regeringen som kommer med förslag till riksdagen.

Riksdagens utskott kan, om de är överens formulera tillkännagivanden till riksdagen. Men det är då uppmaningar till regeringen att ta fram förslag som utskottets majoritet beställer. Frågan är då om det är svansen som viftar på hunden eller tvärtom.

Om man nu anser att det är nödvändigt att se till att pensionärerna får mer pengar snabbt och i tid innan valrörelsen med utbetalning i augusti, så måste nog stommen i en ny lag ligga i det som redan skrivits och som ligger i budgeten.

För att riksdagen ska kunna ta emot förslag så är det bråttom. Riksdagen behöver ju tid på sig för att hantera, utskottsremittera och justera förslaget som ska röstas om den 15 juni.

Så egentligen är det ett ganska låst läge om man ska följa förvaltningslagen och riksdagspraxis. Men om nu (S), (V) och (MP) lovat mer pengar till pensionärerna till augusti så kan man behöva runda en del hörn.

Högeroppositionens förslag har utbetalningstidpunkt i oktober, vilket innebär en risk för att socialdemokraterna kan kasta sig på Twitter och göra gällande att den elaka oppositionen berövat de sämst ställda pensionärerna möjligheten till lite extra pengar i plånboken, när de går till vallokalen.

Det kanske till och med blir så att oppositionen ställer sig bakom garantitillägget för att slippa ha en svekdebatt om pensionerna i valrörelsen. Möjligen genom att kompromissa genom att fila av några kanter i regeringens och vänsterns liggande förslag.

Men för en fråga som inte handlar om krig eller örlog eller skatteundandragande i stor skala är det fråga om hur rimligt det är att pressa förslag genom riksdagen utan betänketid. Allt är möjligt, det är ju politikerna som bestämmer i Sverige. Det gör att Pensionsnyheterna inte tänker satsa några pengar på hur det ska gå.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907