NYHETSARKIVET
1 jun 2022 14:07
Höjd garantipension med en tusenlapp kan göra att garantitillägget dras tillbaka
I dag och i går har man förhandlat intensivt i Pensionsgruppen, där man försöker komma fram till någon form av kompromiss om garantitillägget.

Detta så att en majoritet i riksdagen kan tänka sig att acceptera åtminstone delar av det förslag som ligger i regeringens vårändringsbudget, även om det fått motta intensiv kritik från hela oppositionen, (M), (KD) (L) (C) och Sverigedemokraterna.

Enligt Expressen la Socialdemokraterna under gårdagen ett förslag för att slita tvisten om tillägget.

Om de övriga partierna går med på en höjning garantipensionerna från 8 779 kr i månaden till 10 000 kr i månaden, kan man tänka sig att släppa det komplicerade och kritiserade garantitillägget. Enligt samma källa skulle även Vänsterpartiet kunna gå med på det.

Om den här ändringen godkänns av Pensionsgruppen betyder det att gruppens framtid är räddad, åtminstone för närvarande.

En höjning av garantipensionerna är något som ligger inom ramen för pensionsöverenskommelsen och man skulle då slippa den jobbiga ordningen med att införa ett tredje bostadstillägg som inte är ett bostadstillägg utan ett konsumtionsstöd.

Om man slopar förslaget med garantitillägget innebär det att de 250 miljoner kr som Pensionsmyndigheten fått lägga på att utveckla system för garantitillägget har kastats i sjön. En kvarts miljard kr har därmed investerats i något som inte kommer att bli verklighet och som bara drivits fram för att Vänsterpartiet skulle rösta ja till Magdalena Anderssons statsministerpost.

Det är dyrt med politisk nyckfullhet, tvingas Pensionsnyheterna konstatera.

Vid Pensionsnyheternas pressläggning fanns ännu inget besked om utgången av förhandlingarna i Pensionsgruppen. Det troliga är att förhandlingarna kommer att fortsätta under eftermiddagen.
TIPSA EN VÄN
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907