NYHETSARKIVET
1 jul 2022 13:43
´Det här är ett drömjobb`
Charlotta klättrar uppåt i Folksamhierarkin. Hon blir nu vd för den största pjäsen i Folksamkoncernen, genom att bli vd för tjänstepensionsbolaget.

Hon lämnar samtidigt sitt tidigare jobb som vd för Folksam Fondförsäkring som övertas av Björn Frimodig,

Charlotta Carlberg säger till Pensionsnyheterna att det nya jobbet är ett drömjobb att få ta över, men säger samtidigt att det är ett mycket stort jobb.

- Det handlar om att klara av beståndsöverlåtelsen där alla tjänstepensionsförsäkringar ska tas in i det nystartade bolaget Folksam Tjänstepension. Det handlar om väldigt många kunder och mycket stora belopp. Till det kommer att de ska migreras in i den nya IT-miljö som tillhandahålls av Lumera, (tidigare Itello) Så det är en stor utmaning, säger Charlotta Carlberg.

Det är i praktiken bara gruppförsäkringsrörelsen som blir kvar i gamla Folksam Liv efter beståndsöverlåtelsen.
Folksam har valt att ha den operativa driften och den legala verksamheten åtskilda i sin organisationsmodell.

Den operativa chefen är affärsområdeschefen Katrin Röcklinger.

Hon blir då, om analogin tillåts, något som en "myndighet" medan Charlotta Carlberg då, i likhet med de andra dotterbolags vd:arna utgör "regeringen". Och koncernchef Ylva Wessén kan man då kalla statsminister som styr över alla dotterbolagen i koncernen.

Så Katrin Röcklinger får då, precis som regeringens myndigheter, begära anslag till verksamheten från vd Charlotta Carlberg som då kan sägas motsvara en tung minister i regeringen.

Folksam har ännu inte fått Finansinspektionens tillstånd för beståndsöverlåtelsen, något man räknar med ska vara klart till hösten.

- Vi har pågående diskussioner med FI och räknar med att få tillstånd till hösten. Sen har vi tid på oss till årsskiftet för att klara av den stora migrationen. Det kommer att bli tufft men vi måste vara klara under året. Efter det stängs ju fönstret för ombildningar till Tjänstepensionsbolag, säger Charlotta Carlberg.

Folksam har ju lobbat hårt för att undvika att ombildningen av det ömsesidiga bolaget ska medföra negativa skattekonsekvenser för spararna. Regeringen har lyssnat och ändrat i skattereglerna.

- Det är inte helt stängt i den frågan än, det finns fortfarande oklarheter men det frågor som vi jobbar hårt med och det är väldigt många personer som är inblandade i det här jätteprojektet, säger Charlotta Carlberg.

Och med hänsyn till brådskan ser det ut som att det blir en rivstart mitt i sommaren när många andra ska vara lediga.

- Vadå semester?, säger Charlotta Carlberg med ett skratt, första dagen på sitt nya jobb.

TIPSA EN VÄN
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907