NYHETSARKIVET
1 jul 2022 21:26
Pensionsmyndigheten kräver 4 miljarder kr av Swedbank för Falconbedrägerierna
Nu i kväll kl 20.41 meddelar Swedbank att man mottagit ett krav från Pensionsmyndigheten på 4 miljarder kr.

Anledningen är att myndigheten, i sin jakt på pengar från Falcon Fundshärvan, nu ger sig på förvaringsinstitutet som, när det begav sig, var en uppgift som Swedbank hade.

Swedbank skriver i ett pressmeddelande så här om läget:

"Swedbank har idag fått in ett krav från Pensionsmyndigheten. Det gäller Swedbanks historiska roll som förvaringsinstitut för fonden Optimus High Yield 2012–2015.
Swedbank har tagit emot en skrivelse som rör Swedbanks roll som förvaringsinstitut för fonden Optimus High Yield 2012–2015. Pensionsmyndigheten har ställt ett krav på banken om 4 miljarder kronor. Kravet rör ett tio år gammalt ärende och har inte föregåtts av någon skriftväxling eller information till Swedbank från Pensionsmyndigheten. Banken avsätter nu relevanta resurser för att hantera ärendet och svara Pensionsmyndigheten."

- Vi kommer att gå igenom och värdera kravet som riktas mot banken som förvaringsinstitut”, säger Jens Henriksson, vd och koncernchef Swedbank i pressmeddelandet.

Banken skriver vidare att man inte gör någon reservering med anledning av kravet från Pensionsmyndigheten.

Kort om Optimus High Yield:

Fonden Optimus High Yield var öppen för handel i premiepensionssystemet 2012-2015. Från början hette den Traction High Yield men bytte 2013 namn till Optimus High Yield.
Fonden fick under sin levnad in närmare 4 miljarder kronor i insättningar.

Bland annat drygt 2 miljarder kronor via uppmärksammade flyttar från Inside Active Global utförda av Strategiplacering sommaren 2013. Flytten av pensionssparare polisanmäldes av Pensionsmyndigheten och man skickade även ett särskilt varningsbrev till spararna.

Finansinspektionen i Stockholm godkände att fonden i mars 2015 fusionerades med Falcon Balanced, vilket medförde ett stort tillskott till Falcons förvaltning och att närmare 12 000 sparare den vägen kom att blir sparare i Falcon.
I samband med att Ekobrottsmyndigheten påbörjade utredning av Falcon, återupptogs även utredning av händelserna i Optimus. Detta ledde 2019 till åtal mot fyra personer som den 7 april 2020 dömdes till fängelse och över 300 miljoner kronor i skadestånd gällande händelserna i Optimus, vilket kan ses som ett försteg till Falcon-händelserna.

Det ska bli intressant att se hur Swedbank väljer att hantera kravet på 4 miljarder kr och hur man ser på förvaringsinstitutets ansvar för att ersätta myndigheten och spararna för bedrägerierna.

TIPSA EN VÄN
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907