NYHETSARKIVET
29 nov 2018 12:45
Patrick Siegbahn utpekas av Allra som den som startade mediedrevet
I går hölls vittnesförhör i huvudförhandlingen i processen mellan Allra och Deloitte. Deloitte har ju stämt Allra för att man inte fått betalt för en faktura som avser en "fördjupad granskning" på omkring en miljon kr.

Allra driver i processen tesen att revisorerna på Deloitte blev byxis när man läste skriverierna i tidningarna om Allra och framför allt den "bombmatta av artiklar" som SvD publicerade.

Allras ombud, advokat Markus Johansson från Gernandt & Danielsson, hade sin bild klar om upprinnelsen till "bombmattan" och det var inte SvD:s Joel Dahlberg, "trots att denne nominerats till journalistpriset Guldspaden". Nej, den som låg bakom det hela var Småspararguidens bloggare (och även Pensionsnyheternas kontrakterade expertresearcher) Patrick Siegbahn. Han var först.

- Patrick Siegbahn skriver kritiska artiklar om Allra på sin blogg och hans var den första. Som jag förstår det har Siegbahn en agenda att sänka Allras IPO (planerade börsnotering), sa advokat Johansson.

Allra menar att det varit uppgifterna i media som styrt händelseförloppet och sa att Deloitte valde att hoppa av uppdraget som revisorer för att skydda sig själva, inte Allra.

Patrick Siegbahn säger i en kommentar till Pensionsnyheterna att det är "smickrande" att han utnämnts till den person som bidrog till att sänka Allra.

- Det låter ju grandiost men jag hade faktiskt ingen aning om att Allra förberedde en börsnotering, jag var ju ute för att rädda småspararnas pengar, säger han.

Hans skriverier och "bombmattan" av negativa artiklar om bolaget ledde enligt Allras vd Alexander Ernstberger till att Deloitte ändrade sitt beteende och att man inte längre pratade med Allra, trots att man ända sedan 2012 alltid haft ett bra samarbete med Deloittes revisor Jan Palmqvist och biträdande revisorn Malin Lüning.

- De betedde sig konstigt, utan att vi fick några förklaringar. Samtalen handlade då om vad som stått på diverse bloggar, som den här Småspararguiden, sa han under förhöret.

Revisor Jan Palmqvist förklarade under sitt förhör att man visst tagit del av det som skrevs i tidningarna. Men det som skrevs då handlade mest om avgifter i fonderna och dålig avkastning, inte interntransaktionerna i strukturerade produkter som skedde mellan Allra i Dubai och Allra i Luxemburg.

Men när han insåg detta var han tvungen att ta in det i sin bedömning, något som skulle visa sig ödesdigert för Allra eftersom han då fick hela bilden för transaktionerna mellan Allra i Luxemburg och Allra i Dubai klar för sig.

Anledningen till de höga priserna och marginalerna var att Allra frågat aktörer om priser men att dessa var ovilliga att ställa priser på de efterfrågade produkterna och att de därför lämnade bud som var höga. Det var alltså ett sätt att visa att man inte ville eller kunde lämna bud.

- Prisbilden gjorde att marginalerna blev så höga. Det fick våra experter att ifrågasätta en sån lönsamhet, sa han.

Några frågor från motparterna hanns inte med under gårdagen. Ytterligare två dagar är avsatta för förhandlingar och då ska Ernstberger och Palmqvist få svara på frågor från motståndarlaget också.


TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561