NYHETSARKIVET
15 mar 2019 12:59
Brittiska FCA vill förbjuda flyttavgifter på fondplattformar
Den brittiska finansinspektionen Financial Conduct Authority föreslår nya åtgärder som ska förenkla för kunder att flytta sitt sparkapital mellan fond- och investeringsplattformar. Med andra ord en fri flytträtt, som presenteras som ett tillägg i inspektionens marknadsutredning av investeringsplattformar.

"Medan marknaden är välfungerande så bör åtgärderna vi föreslår göra att det blir billigare och mindre tidskrävande för investerare att flytta till den plattform så bäst möter deras krav och behov. Därför anser vi att det är rätt att vi begränsar uttagsavgifter vid flytt så att folk kan flytta sina pengar fritt", säger FCA:s chef för strategi och konkurrens Christopher Woolard i en kommentar.

I sin marknadsutredning fann FCA att konkurrensen i branschen generellt fungerar väl men att många anser det svårt att byta till en annan plattform. Mycket av det beror på tid och komplexitet men framför allt de kostnader som kommer från att plattformarna tar en avgift när kontot avslutas, så kallade "exit charges".

Myndigheten vill att sparare ska kunna flytta och ha kvar pengarna i samma fond, precis som svenska sparare kan göra när de flyttar från Nordnet till Avanza för att ta ett exempel. Flyttavgifterna ska antingen tas bort helt eller åtminstone ha ett tak.

Innan FCA går vidare med att ta fram slutgiltiga regler ska åsikter och råd hämtas in från marknaden. Konsultationens deadline är 14 juni.

Här i Sverige kan sparare redan flytta sina innehav mellan fondplattformar gratis men det här kan jämföras med tjänstepensionskapital, där bolagen ofta tar ut en procentuell avgift på sparkapitalet. Regeringen arbetar dock med nya regler som ska förenkla flytträtten på området och en proposition väntas komma i maj.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561