NYHETSARKIVET
9 sep 2019 12:54
Bank of Valletta tar bort depåbankstjänst efter Falcon Funds-skandalen
Maltas största bank Bank of Valletta ska inte längre erbjuda sina tjänster som depåbank till Maltabaserade fonder. En av de största anledningarna är Falcon Funds-skandalen.

Dessutom har banken meddelat att den avser hålla hela 158 personer ansvariga ifall Falcon-processen leder till någon skada för banken. Utöver det har den också lagt undan 75 miljoner euro för eventuella skadestånd i samband med den svenska fondskandalen och ytterligare två processer. Till detta har banken beslutat att inte ge någon utdelning för räkenskapsåret 2018.

Banken har redan meddelat bolag som har UCITS-fonder att depåtjänsterna så småningom ska slopas. Detta och ett antal andra riskhanteringsåtgärder blev officiella i samband med att banken presenterade sitt halvårsresultat under sensommaren.

Vad gäller personer man håller som ansvariga för eventuella framtida skadestånd så har banken lämnat in ett dokument till civilrätten på Malta där det redogörs exakt vilka personer och bolag man menar. Här finns Max Serwin (tidigare Emil Amir Ingmanson), den förre ministern Tonio Fenech och hans tidigare kumpaner på Falcon Funds Sicav Joseph Xuereb och Ian Zammit samt förvaltaren Temple Asset Managements chef John Anthony Farrell.

Ett antal leverantör av ETI:er (exchange traded instruments), de komplexa instrumenten som delar av Falconpengarna investerades i, finns också med på listan. Argentarius Group med grundaren Andreas Woelfl, samt dotterbolag och affiliates Argentarius ETI Management Limited, ETI Securities Plc, Securitisation Consultancy Limited, and Delta1 Securities Plc är också listade.

Som DI rapporterade förra veckan har Bank of Valletta fått skadeståndskrav på sig riktade mot Pensionsmyndigheten, något som banken motsätter sig så till den grad att förhandlingarna med svenskarna totalt brutit samman.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561