NYHETSARKIVET
9 sep 2019 12:56
Slopad avdragsrätt ledde till att var tionde slutade pensionsspara
Var tionde svensk som pensionssparade privat innan 2016 slutade göra det när avdragsrätten på individuellt pensionssparande togs bort. Det visar en ny undersökning som Nordnet låtit göra.

Ännu högre är andelen bland dem i åldrarna 40 till 49 år. Där har 14 procent slutat, eller inte kommit igång med sitt privata pensionssparande igen. Dessutom har fler män än kvinnor slutat pensionsspara, enligt undersökningen.

"Svenskarna är i stort behov av att återigen få incitament att spara långsiktigt. Vi behöver en sparform dedikerad för pension, där den som lägger undan lite pengar för framtiden får lägre skatt. Ett sådant initiativ skulle öka medvetenheten bland gemene man om vikten av att pensionsspara, och det är viktigt", säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Bratts förslag till politiker är därför ett så kallat pensionssparkonto, PSK. Ett konto som fungerar som dagens k-försäkring med skillnaden att den som binder pengar till 65 år belönas med en lägre skatt.

I en k-försäkring eller ISK betalas idag 30 procent på schablonintäkten och för det så kallade PSK:t föreslås istället en halvering av avgiften till 15 procent för spararen som binder kapitalet tills hen är 65 år. Skatten skulle då för 2019 bli 0,10 procent på ett PSK i stället för dagens 0,45 procent.

"Politikerna måste signalera att pensionssparande är viktigt, och därtill belöna den som faktiskt sätter av en slant till den fas av livet när vi inte har en vanlig lön att falla tillbaka på. Det är en samhällsfråga", säger Bratt.

TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561