NYHETSARKIVET
11 sep 2019 13:02
En nykomling på Småspararguidens nya 'skitlista'
Småspararguiden är tillbaka med sin årliga lista över finansiella produkter de anser sparare borde hålla sig borta från. Flera på listan är kända sedan tidigare men i år gör Nordea entré och hamnar direkt på andraplats med sina Strategafonder. Dyra och väljs uteslutande av bankens säljare, är slutsatsen.

"Siffrorna är tydliga: sedan start har fonden gått upp 205% medan världsindex gått upp 254%. Skillnaden motsvarar precis den långsiktiga effekten av den höga avgiften. Nordea tar alltså ut onödiga avgifter för dessa fonder på omkring två miljarder kronor per år, utan att ge något mervärde tillbaka till spararna", skriver Småspararguiden.

I topp ligger fortfarande Söderberg & Partners med sina Proaktiv-fonder för fjärde året i rad. Exceed kommer trea och Småspararguiden har redan tidigare i år varnat för bolaget efter att ett anknutet ombud till det vid namn Boflex/Sparflex försökt sälja dyra strukturerade produkter till kunder. Även Pensionsnyheterna har skrivit om Boflex/Sparflex förra året.

Max Matthiessens Navigera-fonder är också med och Småspararguiden skriver att bolaget "agerar i princip som en lillebror till Söderberg & Partners. Det vill säga samma upplägg med gratis rådgivning som hänvisar till egna dyra fonder, fast i något mindre skala".

På femteplats kommer HSB:s bosparande. Sparare sätter in poänger och får "i teorin" köpoäng till hyresrätter och nyproducerade bostadsrätter, men får välja mellan två dyra Swedbankfonder, där majoriteten av avgifterna går som provision till HSB, enligt Småspararguiden.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561