NYHETSARKIVET
8 nov 2019 12:57
Bishop gjorde affärer med sig själv i Falcon Funds, enligt åklagaren
Idag är dag två i rättegången mot de fyra misstänkta männen med kopplingar till Falcon Funds. Det är även en dag i detaljernas tecken då kammaråklagare Gunnar Stetler ska ägna hela dagen åt att visa hur själva "brottsmodus" sett ut och redogöra för kopplingen mellan Mark Bishop, Max Serwin och Ulf Deckmark.

Många mailkonversationer och excelfiler med bevis på betalningar till Ulf Deckmark samt anteckningar från fysiska anteckningsblock är bland dokumenten som visas under framställan.

– Mycket av materialet som åberopas här är direkt hämtat från beslagtaget material från Mark Bishop. Åklagarsidan har däremot inte haft samma förmån när det gäller Ulf Deckmark och Max Serwin, säger Stetler.

Men bevismaterialet vill göra gällande att Bishop är mannen i kontroll och att han i själva verket hela tiden gjort affärer med sig själv när han köpte de amerikanska bostadsobligationerna (RMBS).

– Svårare än så här är det inte. Bishop handlar hela tiden med sig själv. Det finns bolagsnamn som dyker upp här och var men det är Bishop som rattar allt. Bolagen är det brottsverktyg som ska försöka dölja hela förfarandet, säger Stetler.

Den amerikanske finansmannen köpte mellan 2012 och 2013 17 paketerade amerikanska bostadsobligationer, så kallade Residential Mortgage Backed Securities. En del för att dölja detta var att skapa konsultföretaget Hayden Consulting där en man vid namn Thomas Epperson undertecknade alla värderingar av värdepapperen. I själva verket var det Mark Bishop som gjorde alla värderingar, något som berördes redan under första rättegångsdagen.

Från beslaget har åklagaren bland annat hittat exceldokument med en uppställning över betalningar till Zeptunus under titeln "arbitrage", alltså arvoden som Deckmarks privata bolag fick för påstådd konsultverksamhet. Här är mutan, enligt åklagaren.

Återigen används exemplet från köpet av RMBS:en Sail eftersom det är den största men förfarandet med påslag på priset är detsamma för alla inköp. Här visar åklagaren upp hela kedjan av inköpsprocessen, från första köpet hos Bishops bolag ABS till hur det slutade hos Optimus med ett stort påslag på priset.

Alla människor som använts i Bishops "brottsmodus" har också varit anställda på ABS. Mannen som var suppleant för Positiv Pension genom Hong Kong-bolaget som köpte det, Craig Chang, var anställd på ABS som managing director of operations. Han har sagt sig vara ovetande om något som haft med Positiv Pension att göra.

Mannen, vars pass och namnteckning Bishop använde för att ställa ut värderingarna på Hayden, var John Epperson och han var enligt det beslagtagna materialet finanschef på ABS.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561