NYHETSARKIVET
12 nov 2019 12:40
Fintechbolag bakom ny fondplattform vill ta marknadsandelar från Avanza och Nordnet
Ett nytt fondtorg har startats. Det är fintechbolaget Savr som ligger bakom det och som satsar på att erbjuda samma fonder med 30 till 50 procent lägre avgifter genom att alla fondprovisioner betalas tillbaka till kunden i stället för att behållas som ersättning för distribution. Savr tar i nuläget bara 0,09 procent i plattformsavgift.

Bolaget grundads av vd Daniel Aarenstrup och produktchefen Hannes Arthursson och har bland annat Coelis grundare Mikael Larsson i styrelsen.

I en artikel i DI idag beskriver Aarenstrup bolaget som en prisrebell som vill bryta upp den rådande priskartellen för fonder. Målet är att ta marknadsandelar från Avanza och Nordnet.

Fintechbolaget erbjuder ett ISK men har inget eget tillstånd hos Finansinspektionen. Istället är bolaget ett anknutet ombud till fondplattformen Fondab, som i sin tur ägs av Mutual Funds Exchange.

Det här är dock inte första gången Fondab och SAVR samarbetar. För två år sedan lanserade de ett digitalt sparande där fintechbolaget byggde webbtjänsten och Fondab stod för underliggande struktur och depåhantering. Då var tanken att kunden öppnar ett ISK os Fondab och sedan får pengarna placerade direkt i fonden Cliens Mixfond via autogiro.

Det ska bli intressant att se hur de klarar av att bygga de stora volymer som krävs för att klara sig på hälften av fondintäkterna. Utrymmet för distribution, alltså att betala säljare, blir med nödvändighet mindre än vad som gäller för bolag som tar ut fulla avgifter. Det gör att "hängmattan" kan bli lång, innan det går att få lönsamhet.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561