NYHETSARKIVET
14 nov 2019 13:44
Avanza: Alltid spännande med nya aktörer
Spararna gynnas av fler aktörer på fondmarknaden. Det säger Avanzas vd Rikard Josefson till Pensionsnyheterna om den nya plattformen Savr, som varit öppna med att de vill ta marknadsandelar från nätbanken.

- Det är alltid spännande med nya aktörer. Det gynnar spararna. Vår erfarenhet är att såväl pris som bredd efterfrågas, med bra beslutsstöd, säger han.

Savrs vd Daniel Aarenstrup berättade för Pensionsnyheterna att man i kontakt med fondbolagen kunnat skönja en frustration med stora aktörer som Avanza och Nordnet. Bolagen anser att bland annat Avanza genom sin starka ställning kunnat pressa fondbolagen och ta större avgifter från dem. Samtidigt har banken genom ett allt större eget produktutbud kunnat ta kunder från fondbolagen, enligt Aarenstrup.

En bild som inte riktigt delas av Avanzas vd.

- Vi har en mycket bra kontakt med fondbolagen. Att finnas på vår plattform är frivilligt och ett aktivt val som de har gjort. De uppskattar vår starka distributionskraft och att vi tar hand om delar av administrationen åt dem, det är därför de valt att finnas hos Avanza och det är det fondbolagen betalar för, säger han och tillägger:

- Avanza sysslar inte med rådgivning, vilket betyder att vi varken kan eller får lyfta fram någon fond eller något fondbolag framför något annat. Hur fonderna filtreras och exponeras i våra beslutsverktyg hänger exempelvis på fondens betyg, utveckling, hållbarhet eller avgift. Våra kunder är väldigt prismedvetna samtidigt som de uppskattar all information, möjligheten att analysera sin portfölj och de verktyg vi erbjuder, avslutar han.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561