NYHETSARKIVET
30 jan 2020 12:43
Hedgfefonder kastas ut och spararna köper indexfonder för pengarna
När spararna ser över portföljen under det nya årets första månad får smala aktiefonder och hedgefonder stryka på foten. Istället satsar spararna på billiga indexfonder, visar statistik från Nordnet för januari månad.

"Hedgefonder är en brokig samling olika strategier, som för många sparare är svåra att förstå", säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Flera hedgefonder finns med på säljlistan när fondköpen under årets första månad summeras, rapporterar Nordnet och pekar på att hedgefonderna inte levererat på senare år.

"Hedgefonder har generellt haft det tufft de senaste åren. Det beror delvis på låga räntor, men också att man haft svårt att hänga med i börsens svängningar. Flera har misslyckats med sitt grundläggande uppdrag; att leverera stabil avkastning oavsett marknadsläge", säger Bratt.

Spararna säljer även smalare aktiefonder enligt Nordnets januaristatistik.

Exempel från Nordnets säljtopp är HSBC GIF Latin American Equity och Blackrock Japan Small & Midcap Oppotunities.

Istället fortsätter spararna att köpa breda indexfonder. Sju av tio fonder i köptoppen är indexfonder.

"Breda indexfonder är som ett basplagg i garderoben. Här fortsätter man spara månad efter månad. Smalare aktivt förvaltade fonder, som har en högre avgift och ofta en högre risk, ses oftare över och byts ut. Det är bra – de är inte fonder man ska köpa och glömma", säger Frida Bratt.

Även Avanza noterar samma trend som konkurrenten. Hedgefonder, bioteknikfonder, korträntefonder och infrastrukturfonder säljs och ersätts av svenska indexfonder, globalfonder och teknikfonder. Och nettosparandet per månad är tre gånger så stort som under fjolåret.

"I Sverigefonder gör spararna de största köpen på över två år. Här finns det två tydliga fondtyper som urskiljer sig, billiga indexfonder och aktivt förvaltade småbolagsfonder. Aktivt förvaltade Sverigefonder som investerar i större bolag säljer spararna däremot av", säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza, i ett pressmeddelande.

Och hon ser, precis som Frida Bratt på Nordnet, dystert på Hedgefondernas prestationer.

"Hela idén med hedgefonder är att de ska generera avkastning oavsett börsklimat. Detta är också något de tar väldigt bra betalt för, men tyvärr har majoriteten av dem misslyckats. De har inte hållit emot när börsen vikt och inte heller hängt med vid börsuppgång. De senaste 5 åren har hedgefonder som grupp avkastat drygt 12 procent, medan en genomsnittlig aktiefond gett nära 65 procent och en genomsnittlig blandfond 32 procent. Det är klart att det finns undantag, men att plocka russinen ur hedgefondkakan är lättare sagt än gjort", säger Kull i ett pressmeddelande från bolaget.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561