NYHETSARKIVET
4 feb 2020 12:35
Staffan Ström: Rör inte PPM-systemet på grund av Allra-nederlaget
Domen i Allra-rättegången är ett stort nederlag för EBM och Pensionsmyndigheten men den verkligt farliga följden är att vissa använder den som argument för att vilja avskaffa hela PPM-systemet.

Det skriver Alectas pensionsekonom Staffan Ström på sin blogg.

Det är förståeligt att sparare är arga och känner sig blåsta med tanke på den mediala följetongen som noga beskrivit Allra-gängets lyxliv. Men att avskaffa hela systemet vore också en blåsning av spararna, menar Ström.

"Premiepensionen är nämligen kanonbra på många sätt. Det har jag skrivit om vid flera tillfällen, och det tål att upprepas. Självklart borde premiepensionen ha styrts upp mycket bättre (redan för 20 år sedan). Att det inte gjordes får staten och de många politiker och tjänstemän som låtit det fortgå sedan dess ta på sig. Men två fel blir inte ett rätt, och att slopa premiepensionen helt vore ett massivt svek, inte minst mot de unga", enligt Ström.

Att pensionärsorganisationer som PRO vill avskaffa PPM och överföra de mer än 1 000 miljarder kronor till inkomstpensionen är inte konstigt. På kort sikt skulle systemet förstärkas men på lång sikt skulle det vara ett stort bakslag för de ungas pensioner.

"Det här har ungdomsförbunden nog inte riktigt fattat. Annars skulle de protestera mycket mera högljutt mot ett sådant konfiskeringsförslag", skriver Ström och uppmanar alla att hålla huvudet kallt.

"Turerna kring Allra kommer säkert att fortsätta. Åklagaren tänker nämligen överklaga tingsrättsdomen, och det är bra. Det har varit ett komplext mål som är väl värt att pröva även i en högre instans. Men låt oss hålla huvudet kallt; De som missbrukar pensionsspararnas förtroende ska vi vara stenhårda mot. Premiepensionen som sådan har miljoner svenskar däremot all anledning att försvara."
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561