NYHETSARKIVET
23 mar 2020 12:52
Kerstin Hessius: Vi är på väg att skapa en katastrof med våra åtgärder
Konsekvenserna av den nedstängning världen nu befinner sig i är på väg att bli helt okontrollerbara, skriver Tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius i ett långt brev på fondens hemsida.

Förra veckan skapade Hessius stor uppståndelse efter att hon i media varnat för vad som kan hända med ekonomin och i det långa loppet, väldigt många människors framtid, om regeringen inte ger någon tidsplan för hur länge nedstängningen kan pågå och när vi kan återgå till ett någorlunda normalt liv.

Nu skriver hon att nedstängningarna är motiverade sett ur perspektivet att få kontroll över smittläget och utbilda allmänheten, men att vi är på väg att skapa en katastrof genom de åtgärder som vidtagits för att minska risken för en annan katastrof.

"Vi kan inte lösa den ekonomiska krisen vi är på väg in i med penningpolitik och finanspolitik. Vi måste få hjulen att börja rulla igen så fort som möjligt. Arbetslösheten stiger sekund för sekund. Får vi en hög arbetslöshet drabbas alla i hela samhället, inte bara de som blir av med jobbet utan också pensionärerna. En stigande arbetslöshet slår direkt mot pensionerna. Dessutom försvinner skatteunderlaget och vi måste börja skära i välfärden", skriver hon och tillägger att det här gäller i hela världen.

Ett av problemen är att prat om ekonomiska konsekvenser tolkas som att man ställer liv mot pengar.

"Det är en djup misstolkning. Ekonomi handlar inte om något annat än samhället. Samhället är allas liv, alla vi människor som lever i dag och även ska leva i framtiden", skriver hon.

Lägg ihop det här med andra problem som den växande paniken så börjar vi gå mot en mycket djup kris, menar Hessius.

Står världen still för länge kommer miljontals liv slås i spillror och den välfärd som byggts upp under decennier att raseras. Hur svårt det än är så måste avvägningar göras.

"Det är oerhört svårt att göra den riskavvägningen när det råder så mycket osäkerhet men en sak vet vi med hundra procents säkerhet, väntar vi för länge med att få hjulen att börja rulla igen då kommer vi att få enorma skador på välfärden och mänskliga lidanden. Nu är det viktigt att vi håller ihop och att alla hjälps åt att bidra till att ta oss igenom denna kris utan stora skador framöver. Vi måste snabbt komma ur stillaståendet genom att besluta om de åtgärder som har högst relevans för att begränsa risken för belastningen på sjukvården samtidigt som hjulen kan börja rulla igen", skriver Hessius.

Hon säger också att Sveriges beslutsfattare varit kloka och hållit sig till hälsomyndighetens råd och inte stängt ner hela samhället som många andra länder gjort.

"Vi har därför goda förutsättningar att ta nästa steg och göra en plan för en rimligt snabb återgång till det mer normala. Vi måste sträva efter att komma igång så fort som möjligt med den kunskap vi har om riskerna. Det är vårt gemensamma ansvar och alla i hela samhället måste vara beredda att hjälpa till. Vi är i en kris, en mycket allvarlig kris och då måste vi alla ta ansvar", avslutar hon.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561