NYHETSARKIVET
31 mar 2020 12:59
Småspararguiden tveksam till ’riskkontrollmodellen’
Någon som tidigare varit väldigt kritisk till Söderberg & Partners Proaktivfonder är Småspararguidens Patrick Siegbahn. Vi kontaktade honom för en kommentar med anledning av att fonderna nu verkar klara turbulensen och inte går ner lika mycket som världsindex.

Siegbahn är dock fortfarande inte övertygad av modellen och menar att fonderna över tid fortfarande underpresterar.

- Den "riskkontrollmodell" Söderberg & Partners pratar om beskrivs med att de gradvis sänker andelen aktier i fonderna när börsen går ned. Det låter ju smart att ha mindre andel aktiefonder när börsen går ned men då gäller det att ha en spåkula så man vet att börsen skall gå ned i förväg. Någon sådan spåkula har varken Söderberg & Partners eller någon annan. "Försök inte tajma marknaden", lyder ett av våra budord. Det verkar som att Proaktivfonderna gör tvärt om, säger han och fortsätter:

- Nu har fonderna låg andel aktier och kommer inte vara med på den börsuppgång som kommer förr eller senare. I princip all finansiell vetenskap menar att långsiktigt pensionssparande bör göras i enkla och billiga aktiefonder och att man skall sitta lugnt i båten när det svänger. Om Proaktivfondernas modell var framgångsrik hade de vid det här laget kunnat uppvisa en fin långsiktig historisk avkastning. I själva verket underpresterar alla deras fonder mot världsindex över tid. Förmodligen på grund av de höga avgifterna, säger han.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561