NYHETSARKIVET
23 apr 2020 12:50
Ytterligare möten ska hållas om rekryteringen av nya Oljefonds-chefen
Igår hölls ett extrainsatt styrelsemöte i Norges Banks nomineringskommitté där Norges Bank-chefen Øystein Olsen fick redogöra för tillsättningen av Nicolai Tangen som ny vd för Oljefonden.

Mötet höll på i fem timmar, där flera frågor kring Nicolai Tangen och hur han kom att väljas till ny vd behandlades. Det finns dock flera frågor som kommittén kräver svar på och som nu ska besvaras skriftligt. När det sker ska kommittén ha ytterligare ett möte och behandla frågan igen.

Anledningen till det extrainsatta mötet är den smärre skandal som uppdagats kring nuvarande vd Yngve Slyngstad och hans efterträdare.

Flera norska medier har efter avslöjandet i VG rapporterat om att Tangen bjudit in flera av landets näringslivstoppar till en privat konferens i Philadelphia, på Wharton School of Business. Bland de inbjudna var Yngve Slyngstad. Efter seminariet flög Slyngstad tillbaka hem med ett privatchartrat flyg som Tangen ordnat, trots att han hade ett reguljärflyg betalat av sin arbetsgivare.

Dessutom uppdagades det att Tangen skickat mail till Slyngstad efter seminariet där han ville diskutera vd-posten för Oljefonden mer.

VG har idag även publicerat utdrag ur ett intranätsmeddelande skickat från Slyngstad till kollegorna på Norges Bank där han skriver "jag har verkligen gjort bort mig".

Annan kritik har redan innan dessa avslöjanden riktats mot Tangens utnämning, både på grund av hans nära relation med flera norska politiker samt att han har pengar i skatteparadis.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561