NYHETSARKIVET
30 apr 2020 13:00
Efama: PRIIPs-regelverkets nuvarande informationsdokument håller inte
Den europeiska föreningen för fondbranschen Efama kräver att de europeiska tillsynsmyndigheterna (ESAs) avslutar sin rapport om tekniska förändringar i informationsdokumenten för PRIIPs. Efter det måste ett större omtag tas och en översyn av informationsdokumenten KIDs göras för att adressera de brister som finns.

Det skriver föreningen i ett yttrande och konstaterar att de försäkringsbaserade investeringsprodukternas kan spela en viktig roll i den ekonomiska återhämtningen efter Coronakrisen. Men för att det ska ske måste informationsdokumenten ge relevant och riktig information. Dokumenten håller nämligen inte i nuläget, menar Efama.

EU-kommissionen skulle slutfört sin analys av nivå 1 i PRIIPs-förordningen vid årsskiftet, men så har inte blivit fallet. Samtidigt lämnade kommissionen ett av branschen hårt kritiserat förslag på mindre tekniska ändringar i nivå 2 av förordningen. Där har Insurance Europe och Svensk Försäkring varit några av de hårdaste kritikerna, vilket vi skrivit om.

Problemet som Efama ser det just nu är att nuvarande förordning fokuserat för mycket på jämförbarhet mellan produkterna i stället för tydlig information om varje typ av PRIIP. Fokus bör istället ligga på vilken information som är relevant för privatinvesterare för varje typ av investeringsprodukt. Ha en genomgående standard för informationen och var flexibel för vilken information om avgifter och resultat krävs för varje PRIIP, uppmanar Efama.

Dessutom vill föreningen att informationsdokumenten framöver innehåller historisk avkastning, något som saknats sedan ikraftträdandet av förordningen. Branschföreningen menar att kunder måste veta vad avkastningen varit tidigare.

Här kan du läsa hela yttrandet:
Efama
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561