NYHETSARKIVET
12 nov 2020 12:58
Norska fack upphandlar 'Egen pensjonskonto' och pressar priserna
Inför ikraftträdandet av den norska pensionsreformen i januari väljer fackförbundet Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) Nordea Liv som leverantör av "Egen pensjonskonto" för 226 000 medlemmar.

Det sker genom att sex av YS fack - Delta, Parat, Finansforbundet, Negotia, YTF och Safe - skapar YS Pensjon som ett inköpsbolag för pensionskontot. Pensionskontot är dock tillgängligt för samtliga medlemmar.

Valet föll på Nordea Liv efter ett upphandlingsförfarande som Aon ansvarade för. För Nordea Liv är det en milstolpe att kunna samarbeta med ett av Norges största fackförbund, uppger vd Hans-Erik Lind.

Den norska reformen innebär att individer får välja vilken leverantör de vill oavsett vem arbetsgivaren har avtal med. Här handlar det om att fribrev, fripoliser på norska, ska kunna flyttas in till ett eget konto och därmed slås samman och skapa överskådlighet och sänka priserna. I och med att facken gått samman har man även en större makt i förhandlingarna och kan pressa priserna mer, vilket YS anser sig ha gjort genom att grunda YS Pensjon, uppger förbundets pensionsexpert och advokat Andreas Moen.

Så här långt ser det ut som den svenska lösningen med Collectums upphandling av försäkringsgivare där man gärna skryter om hur mycket man pressat priserna genom att upphandla lösningarna.

Ickevalsalternativet blir ’pensjonsprofilen’ Nordea Liv Bærekraft Valutasikret med 80 procents aktieandel. Det står dock alla fritt att välja andra investeringslösningar.

Någon uppgift om vilka avgifter och priser man fått, nämns inte i rapporteringen.

YS är en sammanslutning av 13 olika fackförbund, där bland annat Finansforbundet, Yrkestrafikforbundet och Skolelederforbundet ingår.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561