NYHETSARKIVET
5 mar 2021 12:36
HFD: Styrelseuppdrag i ömsesidiga bolag ska (också) beskattas som inkomst av tjänst
I somras meddelade Skatterättsnämnden ett förhandsbesked till en person som drev en enskild firma att styrelsearvoden inte skulle tas upp där, utan i dennes privata deklaration som inkomst av tjänst, inte näringsverksamhet.

Den som ställde frågan satt i styrelsen för sex aktiebolag och i ett ömsesidigt försäkringsbolag plus några ideella föreningar.

Det är inkomst av tjänst alltihop menade Skatterättsnämnden.

Det beslutet undanröjdes dock av Högsta Förvaltningsdomstolen. Inte för att Skatterättsnämnden fattat ett felaktigt beslut utan för att man svarade på en fråga som redan var besvarad i praxis. Enligt domstolen kan ett styrelseuppdrag bara innehas av en fysisk person och är av personlig natur och där föreligger en stark presumtion för beskattningen hos ledamoten.

Det nya i beslutet är att domstolen anser att samma sak ska gälla även styrelsearvoden från ömsesidiga försäkringsbolag och ideella föreningar. Just den saken saknade man praxis i.

Så där har Högsta Förvaltningsdomstolen alltså täppt till ett hål i lagstiftningen med sin dom. Det betyder att även arvoden från styrelseuppdrag i ömsesidiga försäkringsbolag och ideella föreningar ska beskattas som inkomst av tjänst.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561