NYHETSARKIVET
7 apr 2021 13:18
Patrick Siegbahn om processen - känslomässigt att berätta igen
Igår avslutades processen i Stockholms tingsrätt mot Greger Pahlberg, misstänkt för att först ha kapat ett mobilabonnemang och sedan laddat ned hela Googlekontot från Småspararguidens grundare Patrick Siegbahn.

Pahlberg som sitter på Kumlaanstalten fick medverka via länk från fängelset och hans försvar bygger på att polisen och ett säkerhetsföretag tillsammans planterat bevis hos honom.

Bland annat ska polisen ha hittat en utskrift av en ID-handling tillhörig Siegbahn i den lägenhet han bodde i på Lidingö. Denna ska då enligt försvaret ha planterats ovanpå en garderob i hans hem av polis och säkerhetsföretaget SRS.

- Jag har ju levt med den här historien länge och berättat om den både i förhör och i en podd och skrivit om den. Trots det var det väldigt känslomässigt för mig att berätta historien igen under rättegången, säger Patrick Siegbahn till Pensionsnyheterna.

Åklagaren har haft en hel del bevis med sig i åtalet. Bland annat en ljudinspelning från Tele 2 där den åtalade på olika sätt försöker förmå kundtjänsten att flytta mobilabonnemanget till ett eget simkort för att möjliggöra intrånget via Siegbahns abonnemang.

- Jag slås av hur dålig kontroll de hade i kundtjänsten. De ställer ju kontrollfrågor för att säkerställa att det är rätt person som ringer in men trots att inspelningarna visar att han svarar fel på kontrollfrågor och inte har koll på andra så hjälper de ändå till med bytet av simkort. Det tycker jag är skrämmande och jag hoppas att det inte längre är så enkelt att kapa någons telefon via teleoperatörerna, säger Patrick Siegbahn.

Frågan om kopplingen till Patrick Siegbahns skriverier om Allra och att intrånget och kapningen av hans telefon och arbetsmaterial faktiskt initierats av Alexander Ernstberger och hans medarbetare prövades inte i målet.

Patrick Siegbahn är dock mycket tydlig med att mycket pekar på att så var fallet.

- Det ser jag på de första sökningarna som gjordes i min mejl, när den kapades. Det första man sökte på var mejl som jag skickat till och fått ifrån EBM:s åklagare Thomas Hertz, som då arbetade med förundersökningen i det som ledde till åtalet mot Allra, säger Patrick Siegbahn.

Kapningen som Pahlberg misstänks för var klumpigt gjord, för att uttrycka det milt. När filerna kopierades gjordes samtidigt en överföring av all data från den mottagande datorn till Siegbahns konto.

Det innebar att det var lätt att se vem det var som hämtat informationen eftersom den fylldes av personliga bilder av Pahlberg och hans familj och barn.

Dom i målet meddelas den 20 april.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561