NYHETSARKIVET
8 apr 2021 13:06
Folksam i avtal med elektriker och kommunanställda om pensionssparande
Folksam har tecknat avtal med Elektrikerförbundet och Kommunal om att att spara långsiktigt med Folksam via Medlemsspar, som bara är tillgängligt för förbundens medlemmar.

Elektrikerförbundet och Kommunal är först ut av fackförbunden att erbjuda sina medlemmar att spara privat genom Medlemsspar, som med fördel kan användas till att pensionsspara, och Folksam tror att fler fackförbund inom kort kommer ansluta.

"Vi har arbetat tillsammans med Folksam för att ta fram en lösning för att medlemmarna i Kommunal ska få ett tryggt sparande till exempel till pensionen, och är mycket glada att kunna erbjuda dem Medlemsspar. När drivkraften till privat pensionssparande togs bort så drabbades särskilt kvinnorna i Kommunal. Vi hoppas därför att politikerna återinför incitament till låg- och medelinkomsttagares privata pensionssparande", säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal, i en kommentar i ett pressmeddelande från Folksam.

Nu är det dock bara själva sparandet som medlemmarna erbjuds. Som framgår i kommentaren ovan hoppas man från fackets sida att staten ska komma med morötter till dem som vill spara privat. Det är dock inget som regeringen lovat.

"Vi hoppas att medlemmarna i Elektrikerförbundet kommer att tycka att detta är en attraktiv förmån som bland annat kan stärka deras pension genom ett enkelt och prisvärt erbjudande. Vi gläds åt att i samarbete med Folksam nu erbjuda våra medlemmar ett långsiktigt sparande för en trygg ekonomi, säger Urban Pettersson", förbundsordförande på Elektrikerförbundet.

Fördelarna för medlemmarna ligger i lägre årsavgift och kapitalavgift och en lägre instegspremie (300 kr) än flera vanliga sparformer. Erbjudandet tecknas digitalt och är endast tillgängligt för medlemmar i förbund som tecknat avtal med Folksam och tillhandahålls direkt av förbunden.

Nu är bara frågan hur "prisvärt" erbjudandet är.

Att spara i tradliv via den här kanalen ska kosta 180 kr om året plus en kapitalavgift på 0,4 procent.

Att spara i fondförsäkring ska kosta 120 kr/år plus 0,3 procent av kapitalet.

Till det kommer fondavgifter. Entréportföljen innehåller ett tiotal olika fonder och fondavgifter för dessa tillkommer alltså till avgifterna ovan. Ett prisexempel är att Carnegies Sverigefond, som ingår i erbjudandet kostar 1,4 procent i avgift, om Pensionsnyheterna läst rätt i informationen…
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561