NYHETSARKIVET
9 apr 2021 13:01
Pensionsnyheterna: Var kommer dagens unga in?
Alecta har med sin rapport idag gjort en stor insats för att skingra dimmorna kring fattigpensionärer och kritiken mot de olika delarna inom det svenska pensionssystemet.

Det finns skäl för att ändå lyfta ett varningens finger för framtidens pensionärer. Då inte för dem som kommer att gå i pension de närmaste åren. Majoriteten av dem kan surfa in i framtiden och strunta i den pensionsoro, som så många verkar känna.

De senaste 25 åren har räntemarknaden levererat hög avkastning till följd av fallande räntenivåer och nu är vi i ett nollränteläge. Den resan kommer det att vara omöjligt att göra om under kommande år.

De låga räntorna har i sin tur eldat på aktiemarknaden som levererat betydligt högre avkastning än någon trodde när systemen etablerades. Inkomsttillväxten och avkastningen i aktie- och räntemarknaden har höjt pensionsnivåerna och Alecta visar att de som är 66 år i dag har 72 000 kr mer att röra sig med än vad en 66-åring hade för 12 år sedan.

Till det kommer att fastighetspriserna stigit i takt med att räntorna fallit och obelånade pensionärer i hyggligt attraktiva lägen kan leva gott på att kapitalisera på sina hus och lägenheter.

Att i det här läget ge sig in och försöka höja avsättningarna till pensionerna för att förbättra nivåerna ytterligare, till exempel genom att retroaktivt höja avsättningarna från 17,21 procent till 18,5 procent, skulle då innebära en enorm överföring från aktiva till pensionärer.

Dagens unga, som nu kommer ut på arbetsmarknaden, ska inte behöva avstå mer pengar till dagens pensionärer. De kommer att ha det jobbigt ändå.

De vinster som hämtats från räntefallet kommer inte igen i närtid. Ska dagens unga dessutom köpa in sina föräldrars bostäder och skuldsätta sig på livstid så är det ohemult att kräva av dem att de ska lösa in sina föräldrars pensionsavsättningar till ett högre belopp än vad föräldrarna betalat för dem.

Bra ändå att Alecta så tydligt visar att det inte är synd om majoriteten av dagens pensionärer. De har lämnat pensionskasinot och kan i lugn och ro växla in sina spelmarker och leva gott, fortsätta arbeta om de orkar och ta del av förmånliga skatteregler framöver.

Men som sagt, de avkastningssiffror vi sett under senare år som drivit upp såväl premiepensioner och avtalspensioner kommer antagligen inte att vara för evigt. För ögonblicket är det bättre att lägga fokus på hur barnen eller dagens unga ska få det i framtiden.

Pensionärerna klarar sig. De som idag ligger illa till med otillräckliga pensioner bör kompenseras med förstärkt grundskydd där behov finns. Den gruppen är en minoritet, vilket är bra att ha i minnet, när man diskuterar pensionerna.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561