NYHETSARKIVET
30 apr 2021 11:59
Digital förstamajdemonstration för pensionsreform
Den fackliga tankesmedjan Katalys planerar en digital demonstration inför stundande 1 maj.

"Katalysvänner, det blir för andra året en annorlunda Första maj. Inga röda fanor i vinden, inga kampsånger dånande mellan husväggarna, inga tal i snålblåsten. Vårt firande blir digitalt. Nödvändigt. Trist. Vi hoppas att det blir annorlunda nästa år", skriver Katalys chef Daniel Suhonen i ett utskick idag.

Men även om det blir ett digitalt demonstrerande så är ett av de viktigaste kraven en pensionsreform, med anledning av förslaget till ett reformerat pensionssystem, som vi skrev om i veckan.

I den rapport som Katalys gjort för fackförbundet Byggnads om Pensionssystemet har Pensionsnyheterna även hittat förslag om en större reform av Premiepensionssystemet som Katalys inte gillar.

"PPM gör att individer med samma livsinkomst kan få avsevärt skilda allmänna pensionsutbetalningar till följd av hur lyckosamma deras premiepensionsval har varit. Detta ser vi som orättvist och förtroendeskadligt för pensionssystemet. Vi menar att pensionssystemets fonderade del kan sparas kollektivt inom AP-fonderna och att pensionsrättsinnehavarna kollektivt kan ta del av avkastningen där istället för på individuella konton. Även om det inte är en garant för framtida utveckling kan vi konstatera att det statliga förhandsalternativet AP7 Såfa under de senaste 10 åren med råge haft högre real avkastning än snittet bland premiepensionsfonderna."

I förslaget till reform av Pensionssystemet har Katalys dock inte valt att föra fram det förslaget. Premiepensionen lämnas därhän, den här gången. Kanske kan man ta upp det förslaget i snålblåsten under de röda fanorna nästa år.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561