NYHETSARKIVET
2 jun 2021 12:02
Sakkunniga kostade Pensionsmyndigheten 7,8 miljoner i Allramålet
Pensionsmyndigheten bad experterna Henrik Käll och Phoebus Theologites att skriva sakkunnigutlåtanden till myndighetens process i hovrätten.

Käll sågade Allrasidans experter jäms med fotknölarna i ett mycket kritiskt yttrande och menade att Allras experter fått det mesta om bakfoten. Det gjorde även Theologites, vilket var helt enligt "beställningen" från myndighetens advokater.

Men nu vill det till att man får en fällande dom, för det var inga billiga experter man hyrde in. Pensionsnyheterna har nu fått ta del av kostnadsräkningen från myndigheten som nu lämnat den till hovrätten.

På sista raden står det att de två tillsammans kostat drygt 7,8 miljoner kr. Käll summerar sina kostnader för sakkunnigutlåtandet och deltagande i hovrättsförhandlingarna till drygt 6,6 miljoner kr. Theologites, som haft en mindre roll, nöjer sig med drygt 1,2 miljoner kr.

Alla försvarare har ännu inte inkommit med sina kostnadsräkningar än men det ser ut att bli billigare än processen i Stockholms tingsrätt som gick lös på 63 miljoner kr.

Advokat Christina Bergenstierna, som försvarat Olle Markusson, vill ha en knapp miljon för besväret. Något mindre, 930 000 kr, har Alexander Ernstbergers advokat Carl Johan Malmberg räknat fram att han kostat för 500 timmars arbete, inklusive tidsspillan.

Åklagaren har påpekat för hovrätten att Allras företrädare själva borde kunna betala för de tjänster de fått av sina försvarare. Det har de råd med, menar han, och tingsrätten hävde ju kvarstaden på de pengar som tidigare säkrats varför de knappast står på bar backe. De tjänade ju ganska bra med pengar på affärerna i Allra.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561