NYHETSARKIVET
11 jun 2021 12:43
Torgny Johansson tar över som vd på Futur Pension efter Claes Carlson
Futur Pensions styrelse har utsett Torgny Johansson till ny vd. Han tillträder den 1 september 2021 och efterträder Claes Carlson som varit vd sedan bolaget bildades i slutet av 90-talet.

Claes Carlson går samtidigt in i styrelsen för bolaget.

Torgny Johansson har en lång erfarenhet inom svensk och internationell försäkring. Han har sedan tidigt 2000-tal arbetat med bank- och försäkringsfrågor på McKinsey, If, Trygg–Hansa, Markel International och kommer närmast från Boston Consulting Group, där han som partner haft affärsansvar för försäkringssektorn i Norden.

Nuvarande vd Claes Carlson, 63, har haft jobbet sedan Danica Pension startade 1998. Bolaget bytte namn till Futur 2018 i samband med att Danske Bank avyttrade Danica Pension till nya ägare, Acathia Capital och Polaris.

Att Claes Carlson nu får lämna vd-jobbet är en följd av att Futur Pension nu är ägt av riskkapitalister.

De har sällan långa investeringshorisonter utan brukar göra sig av med innehav efter några år. När det sker nästa gång med Futur Pension vill man ha en ledning som är intrimmad som kan fortsätta jobba med en ny ägare.

Detta så att man inte tappar tempo, när man ska byta ägare utan kan ha en vd som inte är på väg mot pension. Så det handlar om att förbereda successionen, snarare än att Claes Carlson skulle uppfattas som trött.

- Jag är absolut inte trött. Jag har mycket ogjort än, säger han i en hastig kommentar till Pensionsnyheterna mellan två möten.

Samtidigt får Futur Pension en ny styrelseordförande i Johan Agerman. Han efterträder tidigare SEB-profilen Peter Nilsson, som valdes som ordförande i samband med ägarbytet 2018.

"Jag mycket glad över att styrelsen efter en gedigen rekryteringsprocess kan välkomna Torgny Johansson som ny vd. Hans meriter och erfarenheter inom försäkring, som regelefterlevnad och digitalisering, gör honom till rätt person att utveckla FuturPension vidare”, säger han i en kommentar.

Han är vidare nöjd med att Claes Carlson blir ledamot i styrelsen.

"Att Claes Carlson väljs in i styrelsen samtidigt som Johan Agerman blir ny styrelseordförande borgar för en stabil succession när jag nu lämnar över ordförandeklubban efter tre år", säger styrelseordföranden Peter Nilsson.

FuturPension är idag en av de fem största aktörerna på den svenska livförsäkringsmarknaden Marknadsandelen har mer än fördubblats från 3,4 procent 2015 till 8,3 procent 2021, uppger bolaget i kommunikationen.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561