NYHETSARKIVET
21 jun 2021 13:09
Ännu inga besked om hjälp för Folksams ombildning
I förra veckan skrev de fem fackförbunden PTK, LO, Handelsanställda, Fremia (tidigare KFO/Idea) och Forena att de kräver att finansminister Magdalena Andersson tar tag i frågan om beskattningskonsekvenserna som kan drabba ömsesidiga bolag vid ombildningar till tjänstepensionsföretag.

Skälet till detta är att om ett ömsesidigt bolag, läs Folksam, måste dela upp sitt bestånd mellan tjänstepension och övrig livförsäkring kan det förstnämnda omfattas av tjänstepensionsregelverket medan det andra landar under Solvens 2.

Men om det ömsesidiga bolaget överlåter bestånd med vinst uppstår skattekonsekvenser. Dessa måste då betalas av bolagets ägare, något som i ömsesidiga bolag indirekt blir kunderna, alltså spararna.

Frågan hanteras nu på finansdepartementets skatteavdelning och de problem som uppstått beror på att rörelsereglerna, alltså hur tjänstepensionsbolagen ska hanteras legalt, och skattefrågorna enligt regeringen har olika "hemvist", enligt finansdepartementet.

Det kan tolkas som att den ena handen inte vet vad den andra gör eller helt enkelt att det var en oförutsedd konsekvens som uppstod.

"Rörelseregler är rörelseregler och skatteregler är skatteregler. När det gäller tjänstepensionsprojektet har dessa två delar beslutats av regeringen i olika propositioner och med olika hemvist", är det besked som nu lämnas ifrån departementet.

Men frågan brådskar, övergångsreglerna fasas ut från 2022 och till dess måste en lagändring vara på plats.

Med hänsyn till att regeringen ser ut att få avgå kan det bli problem att få till de lagändringar som facken krävt.

Och ännu är det tomt i brevlådan hos protestanterna.

"Vi har inte sett till något svar på brevet ännu", skriver PTK:s kommunikationschef Emilia Emtell till Pensionsnyheterna.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561