NYHETSARKIVET
17 aug 2021 13:50
Skandia satsar stort - Lumera/Itello får leverera IT-system
På försommaren blev IT-företaget Lumera, tidigare Itello, överens med Skandia om att byta ut sina egenutvecklade IT-system mot Lumeras Inca, som systemet heter.

Men eftersom det var semestertider då, är det först idag som man kommunicerar nyheten för att få maximalt genomslag i media...

Affären innebär att över tre miljoner försäkringsavtal i Skandia på sikt kommer att flyttas över till Lumeras plattform.

"Nu tar vi ett stort kliv och förnyar IT-miljön för vårt största affärsområde för att kunna möta verksamhetens och våra kunders behov", säger Johan Clausén, CIO, Skandia i en kommentar idag.

Den nya systemplattformen ska ge Skandia bättre förutsättningar för digitala kundmöten och kan snabbare lansera nya produkter och erbjudanden. Den ger samtidigt lägre kostnader och bidrar till att sänka risknivån i verksamheten, skriver Lumera och Skandia i ett gemensamt pressmeddelande.

"Detta är en av de största satsningar som Skandia har gjort på många år och det känns därför tryggt att få genomföra denna resa tillsammans med en erfaren leverantör som Lumera", säger Anna-Carin Söderblom Agius, chef affärsområde försäkring, Skandia.

Skandia använder sedan några år Lumeras affärssystem inom sin fondverksamhet. Detta har lagt grunden till det nya avtalet som innebär ett mer omfattande åtagande.

Efter en gemensam förstudie har Skandia och Lumera startat ett flerårigt införandeprojekt där ett stort antal av Skandias egenutvecklade system för livförsäkrings- och pensionsverksamheten ersätts med Lumeras standardlösning.

Och Lumeras vd Mats Lillienberg är förstås jättenöjd. Skandia har bearbetats under många år av bolagets säljare och nu är det klart att nästan alla verksamheter kommer att använda sig av Incas plattform.

Det är något som majoriteten av de svenska försäkrings- och pensionsbolagen redan gör.

Lumera har en tydlig oligopolställning och få eller inga konkurrenter för bolag som inte utvecklat egna system. Affären med Skandia är den är den största skalpen för Lumera/Itello någonsin.

- Vi har jobbat i många herrans år med att få med Skandia och nu har vi äntligen lyckats. Trägen vinner, säger Mats Lillienberg till Pensionsnyheterna.

Det finns fortfarande några vita fläckar kvar på kartan innan alla pensionsbolagen skaffat sig standardsystemet Inca. Mats Lillienberg nämner att varken SEB eller Länsförsäkringar ännu hoppat på Incatåget.

Som vi tidigare berättat avser Lumera att börja bearbeta Europamarknaden och tittar just nu närmare på Tyskland och Nederländerna där man vill bidra till att förbättra försäkringssystemen, men då i samarbete med lokala partners.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561