NYHETSARKIVET
22 sep 2021 13:34
Parterna vädjar om lagändring för att kunna pausa tjänstepensioner
Inkomstskattelagen bör ändras så att pensionärer som kombinerar jobb och pension kan pausa tjänstepensionen för att inte riskera en skattesmäll. Det är slutsatsen i en ny rapport om tjänstepension som i dag överlämnas till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Bakom rapporten står Svenskt Näringsliv, PTK och valcentralen Collectum, som berättar om saken i ett pressmeddelande i dag.

"En enkel ändring i regelverket skulle göra det möjligt för fler seniorer att jobba och bidra till välfärden. Pensionärer som jobbar ska inte behöva riskera en skattesmäll på flera tusen kronor i månaden för att det inte går att pausa uttaget av tjänstepension", säger Ingvar Backle, pensionsexpert på Svenskt Näringsliv och medförfattare till rapporten.

I dag får samtliga 349 riksdagsledamöter och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi rapporten ”Tjänstepensionen ITP – Ett livslångt trygghetspaket”. I rapporten föreslår parterna ändringar i lagtexten som skulle göra det möjligt för pensionärer som arbetar att pausa tjänstepensionsutbetalningarna, på samma sätt som det går att pausa uttaget av den allmänna pensionen.

"Tjänstepension är en allt viktigare del av pensionen. Anställda med kollektivavtalad ITP kan känna sig trygga med att de har en riktigt bra tjänstepension. Man kan sitta still i båten och lita på att pengarna växer varje månad", säger Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK och medförfattare till rapporten.

Det är inte första gången avtalsparterna ropat på hjälp i den här frågan men hittills har ropen klingat ohörda hos regeringen.

I takt med att antalet jobbonärer ökar kommer risken att framtida pensionärsväljare som tar ut pension parallellt med egna jobb med löneinkomster blir många. Och sura, om stora delar av inkomsten försvinner i skatt. Då kanske regeringen måste börja fundera över i att ändra i inkomstskattelagen där problemen finns i dagsläget.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561