NYHETSARKIVET
22 sep 2021 13:41
Norska fack om kulturarbetsgivarna - obegripligt motstånd
De norska kulturarbetarna fortsätter sin kamp för bättre pensionsvillkor. De vill ju, som vi tidigare berättat ha en pensionsordning med livsvariga pensioner och där det avsätts extra medel för att kvinnor, ska få lika höga pensioner som män, trots att kvinnor statistiskt lever längre än män.

Det här är något som arbetsgivarna inte vill vara med om och påpekar att den pensionslösning som facken vill ha missgynnar frilansare.
Fackförbundet Creo kontrar nu med att säga:

"Creos medlemmar är i stor utsträckning frilansare. Vi skulle aldrig ha gått ut i strejk för en sämre pensionsordning för våra medlemmar, skriver man på hemsidan och tillägger:

Vi menar att det är fullt möjligt att säkra frilansarnas rättigheter, även i de fall då man har en kortare tjänstetid än 12 månader. Det finns möjligheter att pensionsbehållningen mellan arbetsgivare inom tariffområdet, skriver Creo och passar på att hylla Trondheim Symfoniorkester, som redan infört den önskade hybridpensionen, som är en blandning mellan förmåns- och premiebestämd.

"Både arbetsgivare och anställda är nöjda och det gäller även frilansarna. Det gör motståndet från arbetsgivarna i de övriga kulturinstitutionerna än mer obegripligt".

TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561