NYHETSARKIVET
8 nov 2021 12:06
Folksam investerar 1,5 miljarder i utvecklingsländernas klimatsatsningar
På COP26 presenterar Folksamgruppen idag en miljardinvestering i utvecklingsländers klimatomställning och klimatanpassning, i samarbete med Europeiska investeringsbanken och Allianz Group.

FN:s generalsekreterare framhöll Nettonollalliansen, som Folksam är en av initiativtagarna till, som "Gold Standard" för trovärdiga åtaganden och transparenta mål, när han öppnade COP26.

På COP26 är finansieringen av klimatomställning och klimatanpassning i utvecklingsländer en knäckfråga. En annan är att skynda på ekonomins och näringslivets omställning mot nettonollutsläpp.

"När världens ledare möts i Glasgow är det en avgörande tid för planeten. Därför är jag väldigt glad över samarbetet, som letts av den Europeiska investeringsbanken och Allianz Group som en ankarinvesterare, för att förbättra stödet till utvecklingsländer och hjälpa till att mobilisera grön finansiering för att nå Parisavtalets mål", säger Alok Sharma ordförande för COP26 i ett pressmeddelande.

Folksamgruppen investerar 1,5 miljarder kronor i en nyskapande fond som möjliggör för pensions- och försäkringsbolag att investera i klimatomställning och klimatanpassning i utvecklingsländer.

Emerging Market Climate Action strategy (EMCA), som skapats av Europeiska investeringsbanken (EIB) och Allianz, fokuserar på förnybar energi och energieffektivisering i såväl Afrika, Asien, Latinamerika som Mellanöstern. EMCA presenteras på ett seminarium på COP26 idag där Michael Kjeller, chef för Kapitalförvaltning och hållbarhet och vice vd Folksam och styrelseledamot i Nettonollalliansen, talar.

– Vi är glada över att få möjlighet att investera i klimatprojekt med inriktning på förnybar energi i utvecklingsländer som ankarinvesterare i denna nyskapande klimatfond, säger Michael Kjeller chef för Kapitalförvaltning och hållbarhet och vice vd, Folksam, i ett pressmeddelande från Folksam.

TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561