NYHETSARKIVET
9 nov 2021 12:50
Spiltanprofilen PH Börjesson ligger bakom ny ITP 1-lösning i egen regi
I slutet av oktober meddelade Tydliga Storkund att man bistått med arbetet att ta fram en ny pensionsplan i egen regi för ITP 1. Det vi inte visste då var vilket bolaget var. Det vet vi nu.

Det handlar om familjeföretaget Bröderna Börjessons Bil i Alingsås, som har Spiltanprofilen PH Börjeson som en av delägarna och som dessutom är styrelseledamot i bolaget.

Som vi berättat tidigare har ITP-nämnden godkänt upplägget som bygger på att de anställda som väljer egenregilösningen ska få minst samma avkastning som Alecta skapar i förvalsprodukten Alecta Optimal Pension.

"Planen innebär att berörda tjänstemän blir garanterade samma avkastning som ickevalsalternativet Alecta Optimal, men får dessutom del av den överavkastning som förvaltningen i stiftelsen kan generera. Det får effekten att de anställda får en högre tjänstepension och Börjessons Bil får lättare att attrahera personal", säger PH Börjesson i ett pressmeddelande idag.

Den överavkastning man hoppas få bygger på att man i den egna förvaltningen tar högre risk genom att övervikta i aktier i förhållande till Alecta Optimal.

Börjessons Bil har sedan 2009 en pensionsstiftelse för ITP 2 i egen regi, där man noterat att man sänkt sina förvaltningskostnader och ökat avkastningen i förhållande till Alecta.

Nya ITP 1-produkten omfattar endast tjänstemän men på sikt hoppas man även få in de kollektivanställda som idag hör till Avtalspension SAF-LO.

"På sikt hoppas vi att kunna erbjuda arbetstagarsidan samma förmån när de administrativa systemen finns på plats för dessa anställda", säger Per H Börjesson.


Arbetet med att ta fram den nya "Börjesson Planen" har pågått under några år. Collectum sköter valsystemet och PRI ansvarar för administrationen av pensionsutfästelserna och kreditförsäkringen.

Collectum har vidare bistått med att ta fram den praktiska lösningen.

"Genom att inte belasta förvaltningen med några kostnader och jämföra överavkastningen med ickevalsalternativet Alecta Optimal har vi fått fram en enkel plan som parterna i ITP nämnden kunde godkända. Vi tror att den nya planen kan attrahera andra långsiktiga företag som till exempel familjeföretagare när tjänstepensionen blir en allt viktigare del av ett bolags förmånspaket", säger Joakim Grundberg, partner på Tydliga Storkund som har varit ansvariga för att ta fram "Börjesson Planen".

Om företaget: Bröderna Börjessons Bil-koncernen omsätter ca 2,4 miljarder kronor och bedriver försäljning och service av Scania lastbilar, VW Transportbilar samt Audi, VW, Seat, Cupra och Skoda personbilar i Alingsås, norra Skåne och Blekinge.

Familjeföretaget startade 1955 och har omkring 400 anställda. 2009 startade koncernen en ITP 2-stiftelse vars förvaltning skapat ett stort övervärde i stiftelsen. Koncernen har sedan 2018 också en vinstandelsstiftelse där alla anställda får en avsättning när koncernens vinst når en viss nivå.
TIPSA EN VÄN
EXAKT MEDIA
Johannesgränd 1
111 30 Stockholm
08-455 6770
info@exaktmedia.se
www.exaktmedia.se
Org. nr. 556733-3561